Baumgartner Alajos
Baumgartner Alajos

2024. július 18. Csütörtök

Baumgartner Alajos

pedagógus

Születési adatok

1865. június 18.

Pest

Halálozási adatok

1930. február 16.

Budapest


Iskola

A bp.-i tudományegyetemen matematika–fizika szakos tanári okl. szerzett (1888).

Életút

A bp.-i I. kerületi Werbőczy István Gimnázium (= Petőfi Sándor Gimnázium1892–1893 és 1897–1919); közben a II. kerületi r. k. gimnázium r. tanára (1893–1897). A Képzőművészeti Főiskolán a művészettörténet mb. szakelőadója (1920–1927). Tudománytörténettel fogl. Magyarországon az elsők között dolgozta fel az ókori matematika és fizika történetét, újrafordította Euklides Elemek című művének első hat kötetét. Mintaértékű középiskolai tankönyveit évtizedekig használták a középiskolákban. Művészet- és zenetörténeti tevékenysége is értékes: regénybe ágyazott művészettörténeti korrajzot és zenetörténeti kalauzt is írt.

Emlékezet

Emlékét egykori iskolájában (a mai Petőfi Sándor Gimnáziumban) Berán Lajos plakettje őrzi.

Főbb művei

F. m.: Vázlatok a mathematika történetéből. (Középiskolai Matematikai Lapok, 1896–1908)
Kísérleti természettan. (Bp., 1904
4. kiad. 1918)
Riccardo Acuto. Regényes korrajz a firenzei renaissance idejéből. (Bp., 1905)
Bayreuth. (Bp., 1913)
A fizika története. (Tudományos zsebkönyvtár. Bp., 1913)
A budapesti I. kerületi m. kir. ált. Verbőczy István Reálgimnázium összes tanárának és irodalmi vagy művészeti tevékenységet kifejtő végzett növendékeinek lexikona. Névtelenül. (Bp., 1927)
ford.: Euklides: Az elemek első hat könyve. (Bp., 1905).

Irodalom

Irod.: B. A. (Magyarság, 1930. febr. 18.).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője