Iránytű
Iránytű

2024. június 19. Szerda

Az Iránytű igyekszik segíteni az első lépésekben

Mi is az a nevpont.hu?

Honlapom a 19., a 20. és a 21. században élt és elhunyt magyar személyek életútját tartalmazza, az eddig ismert adatoknál jóval mélyebben. Sok esetben alapkutatásokat is végeztem, sőt nem kevés életrajz igyekszik rámutatni a közismert tévedésekre, elírásokra, vagyis az eddig megismert adatoknak egy magasabb szintű összegzésére törekszem.

Kik szerepelnek az adatbázisban?

Az adatbázis mindazon személyiségek életútjának összegyűjtésére vállalkozik, akik a 19. század elejétől napjainkig a magyarság életében és emlékezetében meghatározó szerepet játszottak. Azaz több mint kétszáz év tudósai, művészei, írói, politikusai, egyéb közéleti szereplői sorakoznak a honlapon. A nevpont.hun azonban csak elhunyt személyek adatai, csak lezárt életpályák olvashatók. Az életrajz viszont a halál után is folytatódik. Mindig vannak újabb adatok, előkerülhetnek az illető személy tevékenységét árnyaló, eddig ismeretlen források. Nem beszélve arról a nem elhanyagolható körülményről, hogy közelmúltunk történéseiről, az elmúlt évtizedek tudomány-, politika- és kultúrtörténeti döntéseiben vezető szerepet játszó személyek életútjáról szinte semmit sem tudunk. A honlap folyamatosan gyűjti és közli a napjainkban elhunyt személyek adatait is, hitem szerint részletességgel és igényességgel.

Hány személy adatát kíséri nyomon a nevpont.hu?

Óvatos becslések szerint is jóval több mint 30 000 életrajz szerepel hosszú távú terveimbein. Jelenleg 10 772 tétel látható a portálon (ez az utalókat és az üres felületeket leszámítva ma, a honlap első napján 7219 életrajzot jelent. Az életrajzok azonban tkp. sohasem lehetnek lezártak, az adatokat állandóan karban kell tartani, a friss változásokat (pl. új bibliográfiai adat, új emlékhely stb.) nyomon kell követni, és igen, sajnos a rengeteg hibát is, amit folyamatosan elkövetek ki kell javítani.

Milyen keresési lehetőségeket kínál a nevpont.hu?

A honlapon szereplő személyek adatai visszakereshetőek születési (év, hónap, nap, hely) és halálozási (év, hónap, nap hely) adatok alapján, valamint az adatbázis szabad szavas keresési lehetőséget is felkínál. A hagyományos alapadatokon kívül, igyekszem feltüntetni a temetés napját, a halálhír dátumát. Idővel remélhetőleg a szócikkek közötti „szörfölés“ is megvalósulhat, mint ahogy nemsokára a rövidítések egységesítése és az egységes, részletes bibliográfiai adatsorok is láthatóvá válnak. Az életrajzok feltöltése folyamatosan történik, a tapasztalok alapján pedig természetesen ez az Iránytű is újabb kérdéseket is felvethet még.

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője