Kiss István
Kiss István

2024. július 21. Vasárnap

Kiss István

római katolikus pap, piarista szerzetes, pedagógus

Születési adatok

1879. február 10.

Vác, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye

Halálozási adatok

1953. november 28.

Vác, Pest megye


Iskola

Belépett a piarista rendbe (1897. aug. 27.), ünnepélyes fogadalmat tett (1903. ápr. 19.), pappá szentelték (1903. júl. 2.). A kecskeméti piarista gimnáziumban éretts. (1900), a budapesti tudományegyetemen magyar–latin szakos középiskolai tanári okl. szerzett (1903). 

Életút

A piarista rend szegedi gimnáziumának r. tanára (1904–1934) és a gimnázium igazgatója (1927–1928). A Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek leánygimnáziumának r. tanára (1935–1948) és a gimnázium mb. igazgatója (1935–1948). Nyugdíjaztatása után Vácott telepedett le. 

Pedagógusként több tankönyvet, irodalmi szöveggyűjteményt, egyéb segédkönyvet írt és szerkesztett, Petőfi Sándor és Arany János munkásságával foglalkozott. 

Főbb művei

F. m.: Petőfi családi versei. Magyarázta K. I. (Irodalmi segédkönyvek. 4. Szeged, 1911)
Arany János: Toldi estéje. Szerk. Madzsar Gusztáv, magyarázta, a szöveget gondozta K. I. (Irodalmi segédkönyvek. 12. Szeged, 1912). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2015

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője