Bán József
Bán József

2023. december 10. Vasárnap

Bán József

irodalomtörténész, piarista szerzetes, római katolikus pap

Születési adatok

1870. március 22.

Kiskunfélegyháza

Halálozási adatok

1948. március 13.

Kecskemét


Iskola

Belépett a piarista szerzetesrendbe (1887), ünnepélyes fogadalmat tett (1892), pappá szentelték (1894).

Életút

A Piarista Rend debreceni, váci, kolozsvári és bp.-i gimnáziumának r. tanára, igazgatója, majd rózsahegyi házfőnöke (1894–1934), nyugdíjazása után a rend kecskeméti rendházának lelkiatyja (1934–1948). Irodalomtörténészként elsősorban Petőfi Sándor munkásságával fogl.

Főbb művei

F. m.: Petőfi hazafias lírája. (Debrecen, 1894)
A hasznos olvasásról. (Bp., 1906)
Rózsahegy eredete. (Rózsahegy, 1913).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője