Bajay József Amánd
Bajay József Amánd

2023. december 6. Szerda

Bajay József Amánd

minorita szerzetes, római katolikus pap

Születési adatok

1845. február 21.

Baja

Halálozási adatok

1919. május 19.

Miskolc


Iskola

Belépett a minorita rendbe (1864), pappá szentelték (1868), tornatanári okl. (1871), hittanítói okl. (1884), majd Rómában teológiai doktori okl. szerzett (1904).

Életút

A nagybányai (1866–1886), a miskolci r. k. gimn. r. tanára (1886–1916), egyúttal a minorita rend házfőnöke. ő Mo. első, okleveles tornatanára (1871). Miskolc és környéke helytörténetével fogl. Megírta a miskolci gimnázium történetét, különösen értékesek a tornászat köréből írott dolgozatai.

Elismertség

A Magyar Földtani Társaság l. tagja.

Elismerés

A Ferenc József-rend Lovagkeresztje (1916).

Főbb művei

F. m.: A tornázás történelme. (A miskolci minorita rendi kis-gymnázium értesítője, 1879–1880)
A miskolci földrengés. (Földtani Közlöny, 1886)
A miskolci királyi katholikus gimnázium története. (Miskolc, 1896).

Megjegyzések

Gulyás: Bajai Amánd József; Szinnyei: Bajai József Amánd néven!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője