Agnelli József
Agnelli József

2024. június 19. Szerda

Agnelli József

növénynemesítő, római katolikus pap

Születési adatok

1852. február 23.

Szakolca

Halálozási adatok

1923. augusztus 6.

Holics


Iskola

Az Esztergomi Papnevelő Intézetben végzett, pappá szentelték (1876).

Életút

Laskóújfaluban (1876–1877), Holicson káplán (1877–1883), Csáriban (1884–1914), Holicson plébános (1914–1923). Az egyik első és legismertebb magyarországi burgonyanemesítőként közel kétszáz fajta burgonyát, ill. több újfajta kukoricát és dinnyét is nemesített. Leghíresebb burgonyafajtái – a Magyar Kincs, a Parasztkedvelő – Franciaországban, Németországban és az USA-ban is elterjedtek. Gyógynövénytermesztéssel is fogl.

Elismerés

Az ezredéves kiállítás díszoklevele (1896).

Szerkesztés

Tudományos eredményeit a Magyar Gazdák Lapján kívül elsősorban a Pharmazeutische Post, a Wiener Landwirtschaftliche Zeitung, a Droguisten Zeitung, ill. a Journal Pharmaceutique de New York közölte.

Főbb művei

F. m.: Über die Cultur der Arzneipflanzen. (Szakolcza, 1893)
A gyógy- és műszaki növények termesztése. (Sopron, 1915).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője