Sávoly Ferenc
Sávoly Ferenc

2022. május 17. Kedd

Sávoly Ferenc


(1870. április 29. Alsóelemér, Nyitra vármegye – 1938. május 16. Budapest): meteorológus, muzeológus.

 

Papnak készült, a temesvári papnevelde elvégzése után Versecre nevezték ki segédplébánosnak. A dél-bánáti városban azonban a helyi meteorológiai állomás vezetésével is megbízták. Itt kezdte el tanulmányozni a növényzet, az éghajlat és az időjárás-változások közötti összefüggéseket. Első feltűnést keltő tudományos dolgozatai hatására feladta hitoktatói karrierjét, csak a légköri jelenségekkel akart foglalkozni. Bölcsészdoktori értekezését a verseci felszíni domborzat jellegzetességeiről írta, majd 1906-ban – már 36 évesen – az Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Intézet szolgálatába lépett.

 

 

Sávoly Ferenc igen jelentős klimatológiai és meteorológiai kutatásai közül kiemelkednek az általánosan elterjedt szőlőbetegségre, a peronoszpórára vonatkozó megállapításai. Elsőként mutatta ki, hogy a peronoszpóra terjedésére – a lappangási idő után – döntően kihat a csapadék mennyisége, a légnedvesség és a hőmérséklet. Ezek ismeretében, a kártevő élősködők elleni védekezés optimális időpontja igen nagy valószínűséggel meghatározható (A szőlő peronoszpórájának időjárási létigényei, 1912). 1920-ban megbízták a meteorológiai intézet agrometeorológiai osztályának vezetésével, 1925-ben megkezdte előadásait a budapesti tudományegyetem közgazdaság-tudományi karán. Mindvégig hirdette, hogy a meteorológiai tudomány eredményei a mezőgazdaságban is hasznosíthatók. A növények éghajlati igényeinek felderítésével kimutatta az őszi esőzés és az öntözés döntő befolyását a búza hozamára. 1927-ben részt vett a Mezőgazdasági Múzeum újjászervezésében, pályája végén, nyugdíjazásáig, a múzeum igazgatóhelyetteseként tevékenykedett.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Életút

Megjelent: nevpont.hu 2020

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője