Nyírő Gyula
Nyírő Gyula

2022. május 19. Csütörtök

Nyírő Gyula


(1895. március 12. Dés, Szolnok-Doboka vármegye – 1966. május 4. Budapest): orvos, neurológus, egyetemi tanár, akadémikus.

 

 

Egyetemi tanulmányait Kolozsvárott végezte, ahol elsősorban Lechner Károly hatására érdeklődése a pszichiátria felé fordult. A trianoni országvesztés után 1920-ban a budapesti lipótmezei elmegyógyintézetben dolgozott, 1926-ban a szegedi tudományegyetemen magántanárrá habilitálták. 1931-től ismét a lipótmezei elmegyógyintézetben működött már mint osztályvezető főorvos, ez alatt a szűk tíz év alatt megszervezte a hárshegyi gyógyintézetet is. 1939-ben az angyalföldi elmegyógyintézet igazgató főorvosává nevezték ki, élete utolsó másfél évtizedében, 1951-től, a budapesti egyetemi Pszichiátriai Klinika klinikaigazgató és tanszékvezető egyetemi tanára volt.

 

 

Pszichiátriai diagnosztikával, patopszichológiai alapkutatásokkal, elmebetegek rehabilitációjával, skizofréniakutatással foglalkozott. Alig van olyan pszichiátriai kórkép, amelynek ne szentelt volna tudományos közleményt, ám van olyan is, amelyet ő írt le elsőként: a paralysis progressiva skizofréniás típusát, a postschizophreniás paranoiát. Részt vett a kardiazol, illetve az elektrosokk-terápia klinikai kidolgozásában, elsőként írta le a skizofrénia struktúraelméletét. Különösen értékesek a híres emberek klinikai kórképeire vonatkozó megállapításai. Semmelweis Ignác, Ady Endre és mások idegrendszeri kórképeit, mindenekelőtt a dementia luetica tüneteit vizsgálta.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Életút

Megjelent: nevpont.hu 2020

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője