Ignácz Rózsa emlékére
Ignácz Rózsa emlékére

2022. május 19. Csütörtök

Ignácz Rózsa emlékére

Karácsonyi történet


A Fehérvári úti általános iskolában, az első osztályban, 1950-ben, a kisgyermekeknek, karácsony előtt kellett megtudniuk, hogy szüleik egész eddig hazudtak nekik. Mert bizony Isten nincs és Jézuska sem létezik.

 

 

A Fehérvári úti általános iskolában Olga néni, a buzgó tanító néni, orosz mintára, szemléltető oktatást tartott a „Krisztus-babona” ellen, felszólítva az apróságokat, hogy nosza rajta, imádkozzanak csak Jézuskához, kérjenek Tőle bármit. S a kicsik persze imádkoztak, és kértek is. Karácsonyfát, ünnepi csillogást, ajándékokat, sok-sok szép játékot. De hiába kértek, mert Olga néni nem díszített fát Nekik, így hát a buzgó tanító néni diadallal mutathatta meg az üres tanteremben, a síró apróságoknak, hogy nincsen feldíszített fa, hiába imádkoztak Jézuskához – nem kaptak semmit.

 

 

A Fehérvári úti általános iskolában azonban Olga néni nem elégedett meg ennyivel. A tanító néni tovább magyarázott a „Krisztus-babona” ellen, felszólítva az apróságokat, hogy hívják csak a Jézuskát, nem fog jönni! Olga néni kiküldött tíz kisgyermeket, s megkérte a tanteremben maradtakat, hogy sorra hívják be a kiküldötteket, egymás után. A tanteremben maradtak egymás után szólították be a kintieket, s azok természetesen mind-mind, sorra bejöttek, hisz ők léteznek! Miután újra teljes lett a létszám, Olga néni felszólította az összes gyermeket, hogy egyszerre, jó hangosan, kiáltson: hívják csak Jézuskát, aki, nem fog eljönni, hisz nem is létezik!

 

Valamennyi gyermek egyszerre üvöltött fel:

 

 

– Édes Jézus, jöjj el!

 

 

Valamennyi gyermek egyszerre nézett az ajtóra.

 

 

Az ajtón nem jött be senki, azonban az mégis, magától kinyílt. S a kicsinyek boldogan sivítottak, sokan közülük arra is megesküdtek, hogy magát, az Isten Fiát is látták.

 

 

A Fehérvári úti általános iskolában, az első osztályban, 1950-ben, a kisgyermekek karácsony előtt úgy hitték, csoda történt. Szüleik egész eddig mégsem hazudtak nekik. Mert bizony Isten is van és Jézuska is létezik…

 

(Ignácz Rózsa: A születésnap körül. Vázlat egy letűnt korszakról, 1950–1953, a képen az írónő látható)

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Emlék

Megjelent: nevpont.hu 2018

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője