Ádám Emil
Ádám Emil

2023. május 30. Kedd

Ádám Emil

In memoriam


Ádám Emillel gyermekkoromban találkoztam először. A II. világháború után a debreceni születésű karnagy Budapestre költözött, ahol a Pesti Izraelita Hitközség Gimnáziuma énektanáraként folytatta a már addig is jólismert kórusvezetői és zenepedagógusi munkásságát. A fiatal fiúkból és lányokból szervezett hetventagú kórus a Hanoár Hácioni – a Klal Cionista Párt ifjúsági szervezete, élén Herskovits Fábián rabbival – égisze alatt működött, s a mozgalom betiltásáig igen fontos szerepet játszott a zsidó ifjúság nevelésében, a zsidó kultúra népszerűsítésében.

Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy tizenéves szoprán hangú kislányként néha én is felléphettem az általunk csak makhelának nevezett gyermekkórusban. A próbákat a Hollán utcai iskolában tartottuk, sötétkék vászon egyenruhánkban (hulca) rendszeresen felléptünk különböző alkalmi eseményeken, legnagyobb sikereinket a Zeneakadémián arattuk.

 

Sok év után találkoztunk újra, az Apáczai Csere János Gimnáziumban. Én már ötödéves bölcsészhallgató voltam, s a jónevű belvárosi gimnáziumban hospitáltam, ahol Ádám Emil is tanított. Természetesen megismert, nagyon megörült, mikor meglátott. Sokat beszélgettünk régi dolgokról, eltűnő emberekről – Herskovits Fábián ekkor már régen alijázott. Soha nem felejtem el, amikor elbúcsúztunk, ő azt mondta: „Erna, én az vagyok, aki voltam!“

 

Ismét sok év telt el. Ádám Emil már Európa-hírű együttesét, a Goldmark-kórust vezette. Az idős karnagy nagyon boldog és rendkívül izgatott volt. Nem hitte volna, hogy kórusával Izraelbe is eljuthat… Tartoztam az emlékének azzal, hogy lexikonszerkesztő fiam figyelmét felhívtam Ádám Emil munkásságára, aki életében oly sok embert tanított meg énekelni, ám hosszú pályafutása alatt oly kevés elismerésben részesült. Miután leánya rendelkezésünkre bocsátotta élete és tevékenysége legfontosabb adatait Ádám Emil elfoglalhatta méltó helyét a Révai Új Lexikona első kötetében.

 

A rendszerváltás idején, 1990-ben Eliezer Even megkeresett, hogy segítsek újjászervezni a Hanoár Hácionit. Örömmel láttam neki az izgalmas feladatnak, amely azzal is járt, hogy többször is megfordultam Izraelben. Egyik utunk során, a Kfar Glickson kibucban, egy beszélgetés során előkerült egy régi kép. Ádám Emil vezényelt bennünket 1947-ből…

 

Emléke legyen áldott! 

Szerző: Kozák Mátyásné

Műfaj: Emlék

Megjelent: Új Élet, 2014. július 15.

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője