Zipernowsky Károly
Zipernowsky Károly

2024. július 21. Vasárnap

Zipernowsky Károly

gépészmérnök

Születési adatok

1853. április 4.

Bécs, Ausztria

Halálozási adatok

1942. november 29.

Budapest


Iskola

A József Műegyetemen gépészmérnöki okl. szerzett (1878). Az MTA tagja (l.: 1893. máj. 12.).

Életút

A Ganz és Társa cég elektromos oszt.-ának (ebből fejlődött ki később a Ganz Villamossági Művek) vezetője (1878– 1893), a József Műegyetemen az erősáramú elektrotechnika ny. r. tanára (1893– 1924); közben a Gépészmérnöki Oszt. dékánja (1910– 1912). – Az egyenáramú gépek fejlesztésével és az elektromos világítás tökéletesítésével fogl. 1878-ban készítette el első, 56 V-os és 12 A-es dinamóját, amely a Ganz-műhely világítását szolgálta, majd a Főv.-i Takarékpénztár Kálvin téri palotáját világította be. 1881-ben fejlesztette ki javított ívlámpáját, 1882-ben az ő tervei szerint készült el a bp.-i Nemzeti Színház villanyvilágítása. 1883-ban Déri Miksával öngerjesztő, váltóáramú generátort szerkesztett, majd 1889-ben többfázisú áramelosztó rendszerre kaptak szabadalmat. Bláthy Ottó Titusszal és Déri Miksával közösen dolgozták ki a zárt vasmagos transzformátort (bemutatták: 1885. máj. 1-jén, a M. Orsz. Kiállításon). Egy tanulmányában a bécs–bp.-i vasútvonalra 200– 250 km/óra sebességű, 800 lóerős motorkocsikat javasolt, 10 kV-os vezetékkel. Érdeklődése nemcsak nagyip. megoldásokra, hanem hétköznapi szerkezetekre, háztartási gépek megoldásaira is kiterjedt, konstrukciói egyszerű felépítésük, gondos kiképzésük mellett könnyen kezelhetőek voltak. A M. Elektrotechnikai Egyesület (MEE) tiszteletére ~-emlékérmet (később díj) alapított (1912). – Az MEE elnöke (1905– 1938).

Főbb művei

F. m.: Elektromos világítás izzó-lámpákkal. (Magyar Mérnök- és Építész Egylet Közlönye, 1877)
Secundär-Induktoren. Déri Miksával. (Zeitschrift für Elektrotechnik, 1885)
Secondary Generators or Transformators. Déri Miksával, Bláthy Ottó Titusszal. (Electrical Review, 1885)
Parallel Distributions of Transformers. Déri Miksával, Bláthy Ottó Titusszal. (The Electrician, 1886)
Neuerungen an Induktionsapparaten, um elektrische Ströme zu transformieren. Déri Miksával, Bláthy Ottó Titusszal. (Zentralblatt für Elektrotechnik, 1887)
Az elektromos áram elosztása transzformátorok segítségével. (Magyar Mérnök- és Építész Egylet Közlönye, 1887)
Elektromos üzem alkalmazása távolsági forgalmú vasutakon. Akad.-i székfoglaló is. (Akadémiai Értesítő, 1894)
Z. K. saját és másokkal közösen szabadalmaztatott találmányai az elektrotechnika és a rokon iparágak köréből. (Bp., 1900).

Irodalom

Irod.: Kovács K. Pál–Góhér Mihály: Zipernowsky–Déri–Bláthy, a transzformátorrendszer három magyar feltalálója. (Műszaki nagyjaink. II. Bp., 1967
2. kiad. 1983).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője