Polányi Imre
Polányi Imre

2024. július 18. Csütörtök

Polányi Imre

pedagógus, középiskolai tanár

Születési adatok

1916. november 1.

Kassa, Abaúj-Torna vármegye

Halálozási adatok

2007. február 10.

Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye


Iskola

Kassán éretts. (1935), a prágai Károly Egyetemen latin–francia szakon tanult (1935–1939); közben tanulmányait Franciaországban folytatta (1939), a szegedi Horthy Miklós Tudományegyetemen latin–francia szakos középiskolai tanári okl. szerzett (1941), később orosz szakon is végzett (1945 után).

Életút

A Szatmárnémeti Katolikus Gimnázium r. tanára (1942–1947: megszakításokkal, katonai szolgálata miatt). Miskolcon telepedett le (1947). A diósgyőri Hunfalvy János Gimnázium r. tanára (1947–1948), a miskolci Fráter György Gimnázium, ill. 1950-től a miskolci Földes Ferenc Gimnázium r. tanára, vezető tanára (1948–), közben a gimnázium igazgatója (1952–1953) és az iskolai könyvtár vezetője (1963-tól).

Nevéhez fűződik az utóbb országos hírűvé vált Földes Ferenc Gimnázium végleges helyszínére telepítése, az iskola mai, modern arculatának kialakítása. Legendás pedagógus volt nemzedékeket nevelt fel, még nyugdíjazása után is tanított, vezette az ország egyik legnevezetesebb középiskolai könyvtárát. Az 1951-ben végzett osztálya emléktáblával tisztelgett az iskola és szeretett osztályfőnöke előtt.

Elismerés

Szocialista Kultúráért (1970), Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1992).

Miskolc város díszpolgára (2002).

Irodalom

Irod.: Tok Miklós: Fejezetek a miskolci Földes Ferenc Gimnázium történetéből. (A miskolci Herman Ottó Múzeum Közleményei, 1987/88)
Miskolci életrajzi lexikon. Szerk. Dobrossy István, Eszenyi Miklós, Zahuczky László. (Miskolc, 2008).

 

neten

http://users.atw.hu/vasgyari2/tanar/polanyi/polanyi.html (Polányi tanár úr oldala)

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu 2023

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője