László Ferenc
László Ferenc

2023. december 9. Szombat

László Ferenc

újságíró, szerkesztő, műfordító

Névváltozatok

1915-ig Löw

Születési adatok

1896. augusztus 2.

Pécs

Halálozási adatok

1951. szeptember 1.

Budapest


Család

Sz: Löw Lajos, Kaufer Gizella.

Iskola

Középiskoláit Bécsben végezte.

Életút

Budapesten, majd Pécsett élt, a Pécsi Hírlap munkatársa (1920–1921), az újonnan megalakult Szerb–Horvát–Szlovén (= Jugoszlávia) Királyságban telepedett le, a Szabadkán megjelenő Bácsmegyei Napló belső munkatársa, szerkesztője (1921–1929). Kiutasítása után Budapesten élt, a Kis Újság munkatársa (1929–1948), a Magyar Nemzet külpolitikai rovatvezetője (1949–1951). A II. vh. végén munkaszolgálatra vitték, az ország német megszállása után kisegítő toloncházba hurcolták (1944). A II. vh. után a Magyar Újságírók Szövetsége emigrált, deportált és internált csoportjának alapító tagja. Újságíróként szociológiai dolgozatokat, nemzetközi elemzéseket írt a Demokrácia és a Huszadik Század c. lapokba. Regényei a Hellas és a Literária Kiadóvállalat könyvsorozataiban jelentek meg. Műfordítóként számos kortárs angol és német regényt fordított. A kor népszerű lektűrjein kívül Sinclair Lewis és Lion Feuchtwanger egy-egy művét is ő tolmácsolta.

Főbb művei

F. m.: A film rabszolgái. Regény. (Hellas Könyvek. Bp., 1931)
A halál árnyékában. Regény. (Világvárosi regények. Bp., 1933)
Fekete liliom. Regény. (Gong. Bp., 1933)
A polgárság útja. Szociológiai tanulmány. (Balassa Könyvtár. 3. Bp., 1947)
ford.: Brown, C.: A Grand Hotel titka. (Bp., 1931)
Clynes, F.: Tolvajok titkos trösztje. Regény. (Bp., 1931)
Kabel, Walther: A vörös rózsa. Regény. (Bp., 1931)
Lewis, Sinclair: Elmer Gantry, a prédikátor. (Bp., 1947)
Jackson, Charles: Férfiszenvedély. Regény. (Bp., 1947)
Feuchtwanger, Lion: Államférfiak, cselszövők, bohémek. Regény két kötetben. (Bp., 1947).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője