Lacsny Árpád
Lacsny Árpád

2023. december 3. Vasárnap

Lacsny Árpád, falkusfalvy

gépészmérnök

Születési adatok

1885. február 2.

Viktortanya, Zemplén vármegye

Halálozási adatok

1957. április 7.

Budapest

Temetési adatok

1957. április 10.

Budapest-Cinkota

Ilona-telepi Temető


Család

Testvére: Lacsny Erzsébet, Lacsny Andor jogász, körjegyző és Lacsny Dezső. F: becskeházi Becske Anna (1888–1976. szept. 2. Bp. Temetés: 1976. szept. 10. Cinkota, Ilona-telepi Temető). Fia: Lacsny Árpád, ifj.; leánya: Korompay Viktorné Lacsny Zsuzsanna. 

Iskola

A József Műegyetemen gépészmérnöki okl. szerzett (1906). 

Életút

A MÁV Vontatási Osztálya, majd az Északi Főműhely Kocsiosztályának beosztott mérnöke (1906–1909), a MÁV Gépkocsiüzemének vezetője, ill. a Heller és Herz Gépgyár főkonstruktőre (1909–1940-es évek). 

Motoros járművek, járműmotorok műszaki kérdéseivel foglalkozott. Nevéhez fűződik az első magyar motoros kocsi üzembe helyezése, az első magyar dízelmotoros úti henger és az első mechanikus erőátvitelű magyar dízelmozdony megalkotása. Számos népszerű szakkönyv szerzője. 

Főbb művei

F. m.: A vasúti motoros járművek. 110 ábrával. (Bp., 1928)
Belsőelégésű motorok. (Bp., 1933)
Egy bemutató. Magyar sínautó az osztrák vonalon. (Magyar Vasút és Közlekedés, 1935)
A mezőgazdasági gépgyártás alapanyagai, különös tekintettel a pótanyagok problémájára. Felsőoktatási jegyz. (A Mérnöki Továbbképző Intézet előadásai. Bp., 1952)
Aratócséplőgépek erőátvitele és járószerkezete. Felsőoktatási jegyz. (A Mérnöki Továbbképző Intézet előadásai. Bp., 1953)
Hogyan működik a kombájn? (Útmutató a Társadalom- és Természettudományi Ismeretterjesztő Társulat előadói számára. 152. Bp., 1954)
A mezőgazdasági gépek gyártásának, javításának és az üzemeltetés követelményeinek megfelelő gépszerkesztés. Felsőoktatási jegyz. (A Mérnöki Továbbképző Intézet előadásai. Bp., 1954). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu 2017

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője