Komáromi István
Komáromi István

2022. május 19. Csütörtök

Komáromi István

geofizikus

Születési adatok

1909. július 26.

Székesfehérvár

Halálozási adatok

1980. március 4.

Budapest


Iskola

A Pázmány Péter Tudományegyetemen matematika–fizika szakos középiskolai tanári és bölcsészdoktori okl. szerzett (1937). 

Életút

Az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet (ELGI) napidíjas munkatársa (1937–1939), tud. munkatársa (1951–1970); közben a MAORT munkatársaként a dunántúli geofizikai kőolajkutatással foglalkozott (1939–1951). 

Gravitációs és földmágneses kérdések kutatásával foglalkozott, a geofizikai módszerekkel történő tudományos kőolajkutatás egyik magyarországi úttörője. Részt vett az Eötvös-inga méréseiben, Kínában vezette a légi mágneses mérések feldolgozását (1956–1959). Nevéhez fűződik az országos földmágneses térképsorozat megszerkesztése. 

Főbb művei

F. m.: Gyakorlati földmágneses kutatásaink újabb műszerei. (Magyar Geofizika, 1963)
Geofizikai térképek szerkesztése és kiadása. Németh Lajossal és Pollhammer Manónéval. (Földtani Kutatás, 1969). 

Irodalom

Irod.: Halálhír. (Magyar Nemzet, 1980. márc. 12.). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu 2016

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője