Kocsis Sándor
Kocsis Sándor

2024. július 21. Vasárnap

Kocsis Sándor

mezőgazdasági mérnök, közgazdász

Születési adatok

1927. június 15.

Mátészalka, Szatmár vármegye

Halálozási adatok

1988. november 22.

Debrecen

Temetési adatok

1988. november 30.

Debrecen

Nagyerdei Temető


Család

Középparaszti családból származott. Sz: Lódi Gizella. Testvére, nővére általános iskolai tanár volt Debrecenben. Apja 10 kataszter hold földön gazdálkodott. Mátészalkán született, Kántorjánosiban nevelkedett, 1936-tól Debrecenben élt. 

Iskola

A debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban éretts. (1945). Agrártudományi Egyetemen (ATE) mezőgazda okl. (1949), az ATE Továbbképző Intézetében mezőgazdasági szaktanári okl. szerzett (1952), az ATE-n doktorált (1964), a mezőgazdasági tudományok kandidátusa (1972). 

Életút

A Debreceni Méntelep előadója és a telep h. vezetője (1949–1950), a Mezőhegyesi Méntelep főelőadója (1950–1951). A Bajai (1951–1952), a Kiskunhalasi Mezőgazdasági Technikum gazdasági tanára (1952–1953), a Kalocsai Mezőgazdasági Technikum vezető tanára és a tangazdaság főagronómusa (1953–1958). A Debreceni Mezőgazdasági Akadémia, ill. a DATE Mezőgazdaság-tudományi Kar Gyakorlatvezetési Tanszéke, ill. Alkalmazott Üzemtani Tanszéke főisk. adjunktusa és főállattenyésztője (1958–1970), egy. docense (1970–1981), egy. tanára (1981. júl. 1.–1986. nov. 30.). 

Agrárökonómiával, takarmányozási és takarmány-gazdaságossági vizsgálatokkal, mezőgazdasági munkaszervezéssel, munkafolyamatok racionalizálásával, szakosított munkarendek és újrendszerű tehenészeti telepek kialakításával foglalkozott. 

Emlékezet

Debrecenben élt és tevékenykedett, a Nagyerdei Temetőben nyugszik. 

Főbb művei

F. m.: A szovjet módszerrel termelt silókukorica termesztésének és felhasználásának értékelése. (A Hajdú-Bihar Megyei Tanács VB kiadványa. Debrecen, 1959)
A répafélék szerepe tejtermelésünk növelésében. Egy. doktori értek. (Gödöllő, 1963)
Répafélék etetésének gazdaságossága a tehenészetben. (Debreceni Agrártudományi Főiskola Tudományos Évkönyve, 1964)
A tehenek téli takarmányozásáról. (Debrecen, 1964)
A tehenek mész- és foszforellátása téli takarmányozási időszakban Hajdú-Bihar megyében. (Debreceni Agrártudományi Főiskola Tudományos Közleményei, 1967)
Korszerűbb tehenészeti munkarend kialakítását célzó kísérletek a Főiskola gazdaságában. – Takarmányozás-gazdaságossági vizsgálatok a Debreceni Agrártudományi Főiskola gazdaságában lineáris programozással. Tóth Józseffel és Veress Imrével. (Debreceni Agrártudományi Főiskola Tudományos Közleményei, 1968)
Adatok az egyenlőtlen időközű fejés használhatóságának megállapításához. Balika Sándorral és Czakó Józseffel. (Állattenyésztés, 1968)
A fejés alatti környezetváltozás hatása a tejtermelésre. (Debreceni Agrártudományi Főiskola Tudományos Közleményei, 1970)
Az egyenlőtlen időközökkel végzett fejés hatása magyartarka és fajtakeresztezésekből származó tehenek tejtermelésére. (Állattenyésztés, 1970)
A lucerna etetése tehenekkel. Papp I.-vel. – Fejőstehenek reagálása a munkarendben végrehajtott változtatásokra. (Magyar Mezőgazdaság, 1970)
A tehenészeti munkarend racionalizálása. (Gazdálkodás, 1970)
A munkarend racionalizálása nagyüzemi tehenészetekben. Kand. értek. (Debrecen, 1971)
Tejtermelő tehenészeti telepek munkaszervezése. Monográfia. (Bp., 1979)
Mezőgazdasági munkaszervezési és vezetési gyakorlatok. Kurucz Gyulával és Vályi Évával. (A DATE Mezőgazdaság-tudományi Kara kiadványa. Debrecen, 1984). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu 2015

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője