Kocsis Albert
Kocsis Albert

2024. július 21. Vasárnap

Kocsis Albert

kémikus, vegyészmérnök

Születési adatok

1924. március 11.

Újpest, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye

Halálozási adatok

2009. február 17.

Budapest

Temetési adatok

2009. március 4.

Budapest

Rákoskeresztúr


Iskola

Középiskolai tanulmányait a Vörösmarty Mihály Reálgimnáziumban és az Állami Felső Ipariskolában végezte (1942-ben éretts.), a kémiai tudományok kandidátusa (1961). 

Életút

A Kőszénbánya és Téglagyár Társulat Pesten nevű vállalat laboratóriumi vegyésze (1942), a vállalat központi laboratóriuma, majd porcelán és samottgyára vezetője, ill. az önállóvá vált Kőbányai Porcelángyár laboratóriumvezetője, később fejlesztési osztályvezetője (1943–1958). Az Építőanyagipari Központi Kutató Intézet Finomkerámia Osztálya osztályvezetője (1958–1959), az Intézet igazgatóhelyettese, majd igazgatója (1959–1964), ipari tanácsadója (1964–1970). A Villamosipari Kutató Intézet főosztályvezetője (1970–1983), a Claudius Peters hamburgi cég megbízásából a GIMCO egyiptomi gipszgyár üzembe helyezője, majd a gyár műszaki vezetője (1983–1985). A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Bűnügyi Technikai Intézetének külső szakértője (1965-től). Az Építőanyagipari Technikumban a kerámiatechnológia tanára (1953–1956) és a BME Hadmérnöki Kar előadó tanára (1955–1956). Az MTA–TMB-n Grofcsik János aspiránsa (1952–1956). A Veszprémi Vegyipari Egyetem (VVE) c. egy. docense. 

A híradástechnikai ipar korszerű kerámiai anyagai (pl. dielektrikumok, ferritek, félvezetők stb.), villamos fűtőberendezések, valamint gipszgyártás-technológiai eljárások fejlesztésével foglalkozott. Jelentős szerepet játszott új, nagyfrekvenciás szigetelőkerámiai anyagok, új kondenzátor-dielektrikumok és ferroelektrikumok magyarországi gyártástechnológiájának kidolgozásában. A dioxid-képződés reakciókinetikájára vonatkozó új megállapításai segítségével új, nemzetközileg is alapvető fontosságú, villamos tulajdonságú kerámiai szerkezeti anyagokat állított elő. 

Elismerés

Munka Vörös Zászló Érdemrendje.

Főbb művei

F. m.: A híradástechnika kerámiai anyagai. I. Kis veszteségi tényezőjű kerámia szigetelőanyagok. (MTA Műszaki Tudományok Osztálya Közleményei, 1956)
A CaO–MgO–SiO2-rendszer kristályos vegyületeinek vizsgálata kerámiai dielektrikumok előállítása céljából. Kand. értek. (Bp., 1960)
Furnaces Used in the Ceramic Industry. (Bp., 1966)
Kerámiai mázak és festékek. (Építőanyag, 1969). 

Irod.: Halálhír. (Népszabadság, 2009. febr. 28.)
Természettudományos és műszaki ki kicsoda? Szerk. Schneider László és Szluka Emil. (Bp., 1986). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu 2015

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője