Kiss Ákos
Kiss Ákos

2024. július 21. Vasárnap

Kiss Ákos

gépészmérnök

Születési adatok

1924. március 30.

Budapest

Halálozási adatok

1985. április 25.

Győr

Temetési adatok

1985. május 22.

Győr

Köztemető


Iskola

A József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (JNMGE) gépészmérnöki okl. (1949), a BME-n gépipari-gazdasági szakmérnöki okl. szerzett (1966). 

Életút

A Győri Vagongyár, ill. a RÁBA Győri Magyar Vagon- és Gépgyár szerszámkészítője (1949–1961), főkonstruktőre (1961–1975), ún. célgép-főkonstruktőre (1975–1985). A BME előadó tanára. 

 

Agregát gépek tervezésével és fejlesztésével, nagy termelékenységű csavaripari gépek és nyomdai berendezések tervezésével foglalkozott. Nevéhez fűződik a RÁBA export futóműveinek megmunkálását biztosító automata gyártósorok és célgépegységek kidolgozása. 

Elismerés

Állami Díj (1985). 

Főbb művei

F. m.: 100 éves a magyar szerszámgépipar. (Bp., 1970). 

Irodalom

Irod.: Halálhír. (Népszabadság, 1985. máj. 2.)
Ki kicsoda az 50 éves Gépipari Tudományos Egyesületben? Szerk. Kiss Lajos. (Bp., 1999)
Győri életrajzi lexikon. (2. átd. kiad. Győr, 2003). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2015

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője