Király Ferenc
Király Ferenc

2024. július 21. Vasárnap

Király Ferenc

szőlőnemesítő, biológus, mezőgazdasági mérnök

Születési adatok

1911. szeptember 7.

Abony, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye

Halálozási adatok

1982. augusztus 12.

Eger


Életút

Szőlészeti és borászati felügyelő, majd a Szőlészeti Kutató Intézet, ill. a Kertészeti Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet pécsi, badacsonyi, móri és egri kísérleti telepe szőlőnemesítője, tud. főmunkatársa (1930–1972). A gyöngyösi Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum Kertészeti és Növénytermesztési Szaka tanára (1962–1972), a Kompolti Mezőgazdasági Kutató Intézet külső munkatársa. C. főisk. tanár. 

Szőlőnemesítéssel, klónszelekcióval, majd keresztezéssel, elsősorban a korai érésű, kedvezőtlen évjáratban is jó minőséget adó fehérbor-szőlőfajták előállításával, ill. a művelésmód és a trágyázás kérdéseivel foglalkozott. Legjelentősebb eredményei borszőlőhibridjei (Badacsony 2, 3, 8), csemegeszőlő-fajtajelöltje (F 24/I), továbbá a nemzetközileg is elismert Olaszrizling B–20 klón, ill. a Zenit, a Zengő és a Zefír borszőlőfajták és a nevét viselő Királyfurmint.

Főbb művei

F. m.: Minőségi bortermelés egysíkban alakított tőkékkel. (Agrártudomány, 1954)
Szőlőperonoszpóra ellen használt fungicidok biológiai mellékhatása a tőkék hozamára és a must minőségére. Hegedűs Ábellel és Lehoczky Jánossal. (Növénytermelés, 1966)
A szőlőtőkék különböző terhelésének hatása a termés mennyiségére és minőségére. (Kísérletügyi Közlemények. Kertészet, 1968)
Szürkerothadás – nemesrothadás. (Természet Világa, 1971)
Fehérborszőlő-fajták keresztezéses nemesítésének eredményei, különös tekintettel a magasművelésre. (Szőlészet és Borászat, 1975)
Eredményes szőlőtermesztési kísérlet meddőhányón. Kiskéri Rezsővel. (Természet Világa, 1978). 

Irodalom

Irod.: K. F. (Szőlőtermesztés és Borászat, 1982)
Hajdú Edit: 100 éve született K. F. szőlőnemesítő. (Kertgazdaság, 2011)
Geday Gusztáv: Emlékezés nagy elődeinkre. K. F. (Borászati füzetek, 2011)
Májer János–Győrffyné Jahnke Gizella–Remete János: K. F. nemesítői tevékenységének hatása a Balatoni Borrégió szőlőtermesztésére. (Bor és piac, 2012). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2015

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője