Késmárky László
Késmárky László

2024. július 16. Kedd

Késmárky László

borász, közgazdász

Névváltozatok

Kullmann László 

Születési adatok

1893. február 20.

Budapest

Halálozási adatok

1966. március 17.

Budapest

Temetési adatok

1966. március 22.

Budapest

Farkasrét


Család

Sz: Kullmann Lajos (1851–1901) fővárosi tanácsnok, Bőhm Vilma. Testvére: Boross Pálné (= Sedlák Viktorné) Kullmann Vilma és dr. Kullmann Lajos. F: 1. Szilassy Ilona (1899–1950). Fia: Késmárky Zoltán és Késmárky Tamás. Özvegy. 2. Hajcsus Ilona. 

Iskola

Budapesten kereskedelmi érettségit tett (1911). 

Életút

A pesti Kereskedelmi Bank (1911–1913), a Kisbirtokosok Országos Földhitelintézete munkatársa (1913–1919). A Magyar Mezőgazdák Szövetkezete Borosztályának gyakornoka, majd az osztály helyettes vezetője (1919–1926), osztályvezetője (1926–1946), borászati szaktanácsadója (1946–1949). Az Állami Borforgalmazó Rt. szakértője, a budafoki Borforgalmi és Borpalackozó Vállalat gyártásvezetője (1951–1956).

A Szőlészeti és Borászati Felső Tanfolyam és a Kertészeti Akadémia előadó tanára. C. főisk. tanár.

Szőlőtermesztési, -feldolgozási és -értékesítési kérdésekkel, a magyar borexport fejlesztésével, a magyarországi borok minőségének javításával foglalkozott. Az alföldi, 200 000 hektolitert befogadó pincehálózat építésének irányítója, a Magyar Bortartálykocsi Rt. szervezője. Elsőként kísérletezett Magyarországon a must és a bor ózonkezelésével. 

Szerkesztés

A Borászati Lapok, a Borgazdaság, a Hegyközségi Szemle és a Kertészet és Szőlészet c. folyóiratok állandó munkatársa, rovatszerkesztője. 

Irodalom

Irod.: K. L. (Kertészet és Szőlészet, 1966). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2015

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője