Kégl Sándor
Kégl Sándor

2024. július 25. Csütörtök

Kégl Sándor

orientalista, irodalomtörténész, műfordító

Születési adatok

1862. december 1.

Szunyog, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye

Halálozási adatok

1920. december 29.

Pusztaszentkirály, Románia


Iskola

Az MTA tagja (l.: 1906. márc. 23.).

Életút

A bp.-i tudományegyetemen bölcsészdoktori okl. szerzett (1889), majd tanulmányutat tett Perzsiában (1889-1890), a perzsa nyelv és irodalom tárgykörben magántanári képesítést szerzett (1893), az MTA tagja (l.: 1906. márc. 23.). - A bp.-i tudományegyetem magántanára (1893-1904), a perzsa nyelv és irodalom c. ny. rk. tanára (1904-1920).A perzsa irodalomtörténet különböző kérdéseivel fogl. a mo.-i iranisztikai kutatások elindítója. Számos népszerű útirajz szerzője. Műfordítóként elsősorban kortárs és klasszikus iráni szerzőket tolmácsolt.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője