Járfás Tamás
Járfás Tamás

2024. április 26. Péntek

Járfás Tamás

hangmérnök, akusztikus

Születési adatok

1933. október 16.

Budapest

Halálozási adatok

1966. november 24.

Pozsony mellett


Család

Sz: Járfás Sándor orvos. F: Komlóssy Erzsébet (1933–) operaénekes. Leánya: Járfás Beáta.

Iskola

A budapesti zeneművészeti szakiskolában Sugár Rezső tanítványa, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumában éretts. (1952), a BME-n villamosmérnöki okl. szerzett (1957).

Életút

A Magyar Rádió zenei rendezője (1955–1966), egyúttal az MTA–ELTE TTK Akusztikai Kutatócsoportjának tud. munkatársa (1959–1966). Az elektroakusztikai kutatások nemzetközileg is elismert kutatójaként elsősorban a zene hangfelvételi vonatkozásaival, az elektronikus zene és a szubjektív hanghatások vizsgálatával, a beszédhangok irányjelleggörbéinek meghatározásával foglalkozott. Új módszert dolgozott ki az irányjelleggörbe folyamatos felvételére és a beszédhangok önműködő felismerésére. Az első magyarországi elektronikus zenei ankét megszervezője. Több rádiójátékhoz írt elektronikus zenei betétet. A pozsonyi repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett.

Emlékezet

Budapesten élt és tevékenykedett, a Farkasréti Temetőben nyugszik. Síremléke Gregersenné Lux Alice szobrászművész alkotása. A sírt a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság védetté nyilvánította (2004-ben).

Főbb művei

F. m.: A zenei rendezés néhány elvi kérdése. (Rádió és TV Szemle, 1962)
Az elektronikus zene. (Fizikai Szemle, 1963)
Hangkeltési elvek az elektronikus zenében. (Kép és Hangtechnika, 1963)
Über die Richtkarakteristik von Sprachlauten. Tarnóczy Tamással. (Bild und Ton, 1963)
Beranek, Leo L.: Zajcsökkentés. Ford. Többekkel. (Bp., 1967).

Irodalom

Irod.: Újabb jelentések a Pozsony melletti repülőgép-szerencsétlenségről. (Népszabadság, 1966. nov. 26.)
Tarnóczy Tamás: J. T. (Kép és Hangtechnika, 1967).

Megjegyzések

1966. nov. 24-én, csütörtökön, a Kis-Kárpátok felett lezuhant a TRABSZO (= Bolgár–Szovjet Légitársaság) IL–18-as – Szófia–Prága–Budapest között menetrend szerint közlekedő – repülőgépe. A gépen tartózkodó valamennyi (76) személy életét vesztette. Az áldozatok között volt – többek között – Benedek Jenő, a Magyar Jogász Szövetség főtitkára, Galván Károlyné műszaki könyvtáros, Járfás Tamás, a Magyar Rádió zenei rendezője, Kiszlinger József Kossuth-díjas esztergályos, valamint négy magyar válogatott cselgáncsozó: Bodor Antal, Faragó Benjamin, Kovács János, Nagy Miklós és Kovács Ákos a cselgáncsválogatott szövetségi kapitánya.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője