Husz József
Husz József

2024. július 18. Csütörtök

Husz József

pedagógus, tanító

Születési adatok

1884. március 1.

Moson, Moson vármegye

Halálozási adatok

1953. március 15.


Család

F: Krieg Berta. Fia: Husz Nándor (1914–1998) bányamérnök.

Iskola

A magyaróvári piarista gimnáziumban éretts. (1902), a győri r. k. tanítóképző intézetben tanítói képesítés szerzett (1904), a szegedi tanárképző főiskolán is végzett (1910-es évek).

Életút

Hegyeshalomban, Nádligetpusztán tanító (1904–1910), a mosoni állami elemi és iparostanonc iskola r. tanára (1910–1920), Mosonban elemi iskolai tanító és igazgató (1920–1944).

Irodalom

Irod.: Győr szabad kir. városi és Győr-Moson-Pozsony k. e. e. megyei fejek. Szerk. Halász Imre, Palatinus József. (Győr, 1931)
Moson megyei életrajzi lexikon. (Mosonmagyaróvár, 2006).

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője