Horváth József
Horváth József

2024. július 18. Csütörtök

Horváth József

újságíró

Születési adatok

1923. december 22.

Orosháza, Békés vármegye

Halálozási adatok

1984. február 19.

Budapest

Temetési adatok

1984. március 6.

Budapest

Farkasrét


Család

A polgári iskola után fémesztergályos Csepelen, majd bekapcsolódott a munkásmozgalomba, az illegális nemzeti ellenállás tagja (1944–1945). A II. vh. után a Szabad Szó és a Néphadsereg munkatársa (1945–1954), a Szabad Nép főmunkatársa (1954–1956), a Népszabadság főmunkatársa, bukaresti tudósítója, majd főszerkesztő-helyettese (1957–1984).

Iskola

Budapesten (Herminamező, XIV. kerület Mexikói út 52.) élt és tevékenykedett, a Farkasréti Temetőben nyugszik.

Életút

Rózsa Ferenc-díj (1962).

Irodalom

Irod.: Halálhír. (Népszabadság, 1984. febr. 21.)

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője