Holló Márton
Holló Márton

2024. június 19. Szerda

Holló Márton

újságíró, író, műfordító

Névváltozatok

1897-ig Holländer Mór

Születési adatok

1872. január 16.

Tiszalök, Szabolcs vármegye

Halálozási adatok

1943. április 10.

Budapest


Család

Zsidó polgári családból származott. Sz: Holländer Ignác, Korach Viktória. Testvére: Holló Vilmos. F: Bródy Vilma (1874–1946). Fia: Holló Ferenc; leánya: Holló Magda és Holló Klára.

Iskola

A budapesti VIII. kerületi községi főreáliskolában éretts. (1890), a József Műegyetem Mérnöki Karán tanult, de megszakította tanulmányait.

Életút

A Pesti Napló gyakornoka (1890-es évek eleje–1896), a Budapesti Napló munkatársa (1896–1904), A Nap belső munkatársa, szerkesztője, a hírrovat vezetője (1904-től). Az Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Rt. munkatársa, szerkesztője, lektora (1910-es évek). Az 1910-es évek egyik jelentős újságírójaként irodalmi tárcái, publicisztikái és kritikái szinte valamennyi fővárosi lapban (Magyar Nemzet, Világ, Magyarország, Világ, Budapesti Hírlap, Új Idők stb.) megjelentek. Később elsősorban műfordítással foglalkozott, a korszak népszerű német és skandináv lektűrjein kívül néhány francia nyelvű filozófiai és pedagógiai tudományos munkát és Selma Lagerlöf elbeszéléseit is tolmácsolta. Pályája elején novellát és egyéb kisprózát is írt (Talált történetek címen rendezte kötetbe, 1901-ben). Budapesten (Józsefváros, VIII. kerület Déri Miksa utca 3.) élt és tevékenykedett, a Rákoskeresztúri Kozma utcai Izraelita Temetőben – feleségével közös sírban – nyugszik.

Főbb művei

F. m.: Talált történetek. Tizenegy elbeszélés. (Bp., 1901)
Zsiga házasodik. (Eredeti magyar novellák és elbeszélések. III. köt. Bp., 1908)
ford.: Thomas, Antoine-Leonard: A nevelés a családban. A szülők vétkei. Ford. A címlap és a kötés rajza Zádor István munkája. (Világkönyvtár. 19. Bp., 1913)
Zabel, Eugen: Egy császárnő regénye. Történeti regény II. Katalin cárnőről. Ford. (Híres emberek. Bp., 1913)
Bang, Hermann Joachim: Őfensége. Kisregény. Ford. (Magyar Könyvtár. 717–718. Bp., 1913
Északi írók. 2. kiad. 1923)
Heyking, Elisabeth: Csun. Regény. Ford. Aranyozott gerincű kiadói díszkötésben is. (Athenaeum Könyvtár. 37. Bp., 1915)
Dohna-Schlodien, Nicolaus: A „Möwe” kalandjai. Háborús napló. Ford. 8 táblával, fekete–fehér fotókkal. (1–2. kiad. Bp., 1916)
Dohna-Schlodien, Nicolaus: A diadalmas „Möwe” második útja. Háborús napló. Ford. Aranyozott feliratú, kiadói vászonkötésben. (Hősök és hőstettek. 9. Bp., 1917)
Plüschow, Gunther: A csingtaui repülő kalandjai. Élményeim három világrészben. Visszaemlékezések. Ford. (Bp., 1917)
Heymann, Robert: Rasputin. Életrajzi regény. Ford. (1–2. kiad. Bp., 1918)
Barbusse, Henri: Világosság. Regény. Ford. Benedek Marcellal. (A kultúra regénytára. 53. Bp., 1920).

Irodalom

Irod.: Magyar zsidó lexikon. Szerk. Ujvári Péter. (Bp., 1929)

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője