Herskovits Nándorné Palotás Lili
Herskovits Nándorné Palotás Lili

2023. december 8. Péntek

Herskovits Nándorné Palotás Lili

vegyészmérnök

Születési adatok

1933. április 23.

Budapest

Halálozási adatok

1998. november 21.

Budapest


Család

Sz: Palotás Sándor főkönyvelő, Stiga Franciska. F: Herskovits Nándor, az Olajterv vegyészmérnöke. Fia: Herskovits Péter (1963. máj. 19.). Három testvére volt: Palotás Endre elektrotechnikus, Kanadában élt, Poputh Tihamérné a bp.-i XIII. kerületi Állami Biztosító tisztviselője és féltestvére: Palotás Marianna.

Iskola

A bp.-i Hámán Kató Leánygimnáziumban tanult, az Oleg Kosevoj Szovjetösztöndíjas Iskolában éretts. (1951), a moszkvai Gubkin Olajkémiai Intézet Olaj- és Gáztechnológiai Szakán vegyészmérnöki okl. szerzett (1956), a kémiai tudományok kandidátusa (Moszkva, 1969; honosítva: Bp., 1969).

Életút

A Csepeli Kőolajipari Vállalat üzemmérnöke (1956–1957), a Pécsi Uránérc Vállalat kutatómérnöke, létesítményi főmérnöke (1958–1961). A BME Vegyészmérnöki Kar Kémiai Technológiai Intézete tanársegéde (1961-től). A moszkvai Gubkin Olajkémiai Intézet aspiránsa (1963–1968). Kutatási területe: benzinkémia, benzinpirolízis, a benzinpirolízis-termékek ciklopentadién-tartalmának vizsgálata, a pirolízis körülményeinek hatása a keletkező ciklopentadién mennyiségére, monociklopentadién előállítása diciklopentadiénből.

Főbb művei

F. m.: Katalitikus reformálás raffinátumának pirolízise és a pirolízis cseppfolyós termékének hasznosítása. Kand. értek. Orosz nyelven. (Moszkva, 1969)
Vízelárasztáshoz felhasználható víz oxigénmentesítésének kérdései. Szebényi Imrével, Vermes Zoltánnéval. (Bányászati és Kohászati Lapok. Kőolaj és Földgáz, 1969)

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője