Hajós Gyöngyi
Hajós Gyöngyi

2021. július 28. Szerda

Hajós Gyöngyi

biokémikus

Névváltozatok

Hajós Györgyné Németh Gyöngyi

Születési adatok

1946. április 29.

Szombathely

Halálozási adatok

2006. október 30.

Budapest

Temetési adatok

2006. november 14.

Budapest

Farkasrét


Család

Sz: Németh Ferenc, a Győri Volán jogtanácsosa, Ozsvát Irén, az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese. F: 1969-től Hajós György (1946–) kémikus, az MTA doktora; Hajós György (1912–1972) akadémikus fia. Leánya: Hajós Cecília (1972–); fia: Hajós Dániel (1976–).

Iskola

Általános és középiskoláit Szombathelyen végezte, az ELTE TTK-n vegyész okl. szerzett (1969), doktorált (1974), a kémiai tudományok kandidátusa (1988), habilitált (1995), az MTA doktora (2002). Az MLEE-n filozófia szakon végzett (1982).

Életút

Az MTA Biokémiai Intézet Szekvencia-analitikai Csoportjának tud. munkatársa (1969–1977). A Központi Élelmiszer-ipari Kutatóintézet (KÉKI) Biokémiai Osztályának tud. munkatársa (1977–1988), tud. főmunkatársa (1988–2006) és a Táplálkozástudományi Osztály vezetője (2001–2006); a Peptid Laboratórium vezetője is (1983-tól). A Kertészeti és Élelmiszer-ipari Egyetem (KÉE) c. egy. docense (1992–1995), magántanára (1995-től). Élelmiszer-biokémiával, a természetes és élettanilag aktív anyagok, elsősorban az élelmiszer-fehérjék kémiájával foglalkozott. Alapvetően új eredményeket ért el az élelmiszer-fehérjék enzimes módosítása, táplálkozási értékük és biológiai aktivitásuk, ill. szerkezetváltozásaik vizsgálata terén.

Emlékezet

Budapesten (Jánoshegy, XII. kerület Árnyas utca 32/e) élt és tevékenykedett, a Farkasréti Temetőben nyugszik. Emlékére tudományos kollokviumot rendeztek (2007-ben).

Elismertség

Az MTA Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottság Élelmiszerfehérje-kémiai Munkabizottsága tagja. A Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) Kromatográfiás Szakcsoportja és a Magyar Elválasztástudományi Társaság vezetőségi tagja. A Magyar Biokémiai Társaság, a Magyar Biofizikai Társaság Élelmiszer-fizikai Munkabizottsága és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság tagja.

Elismerés

Akadémiai Nívódíj (posztumusz, 2008).

Főbb művei

F. m.: A nyúl vázizom aldoláz 40-tagú N-terminális láncrészének és a Cys-83 szekvenciális környezetének elsődleges szerkezete. Egy. doktori értek. (Bp., 1974)
Amino Acid Sequence of the N-terminal 158 Residues of Rabbit Muscle Aldolase. Sajgó Mihállyal. (FEBS Letters, 1974)
Incorporation of L-methionine into Casein Hydrolysate by Enzymatic Treatment. Halász Annával. (Acta Alimentaria, 1982)
Investigation of Plasteins by SDS Polyacrylamide Gel Electrophorese. Delincée, H.-val. (Acta Alimentaria, 1984)
Élelmiszer-fehérjék módosítása proteázokkal. Monográfia és kand. értek. is. (Bp., 1986)
Metionin- metilészter-hidroklorid-[14CH3] beépítése fehérje proteolitikus hidrolizátumába enzimes eljárással. Szarvas T.-vel. (Izotóptechnika, 1986)
Change of Degree of Hydrolysis in the Course of Enzymatic Peptide Modification. Halász Annával, Mietsch F.-fel. (Acta Alimentaria, 1988)
Elektroforézis és alkalmazása az élelmiszer-fehérjék elválasztásában. (Élelmiszervizsgálati Közlemények, 1993)
Szójaallergia. Gelencsér Évával, Polgár Marianne-nal. (Élelmezési Ipar, 1993)
Tehéntej meghatározása hazai sajtokban izoelektromos fókuszálással. Molnár Pállal, Szerdahelyi Emőkével. (Élelmiszervizsgálati Közlemények, 1995)
Borok könyve. Felelős szerk. (Bp., 1995
2. kiad. 1996
3. kiad. 1997
4. kiad. 1998)
Keresztallergia vizsgálata tehéntej-allergia esetében. Gelencsér Évával, Polgár Marianne-nal. (Gyermekgyógyászat, 1996)
A táplálkozás egészségkönyve. Szerk. Zajkás Gáborral. (Bp., 2000)
A húsfehérjék humánbiológiai megítélése. (A hús, 2000)
Elektroforetikus és elektrokromatográfiás módszerek fejlődése és alkalmazási lehetőségei. 1–2. Idei Miklóssal. (Magyar Kémikusok Lapja, 2001)
Az enzimes módosítás lehetősége élelmiszer-fehérjék minőségének és biológiai aktivitásának meghatározásában. Doktori értek. (Bp., 2001)
Nagy hidrosztatikus nyomással történő kezelés hatása a húsfehérjékre. Farkas Józseffel, (A hús, 2003)
Élelmiszer- kémia. A molekulától az élelmiszerig. Szerk. H. Gy. Sajtó alá rend. Hajós György. (Bp., 2008).

Irodalom

Irod.: Ki kicsoda a magyar mezőgazdaságban? I. köt. Szerk. Balogh Margit. (Szekszárd, 1997)
Bánáti Diána–Gelencsér Éva: H. Gy. emlékezete, életútjának rövid szakmai méltatása. (Tejgazdaság, 2006 és Hűtőipar, 2007)
325. Tudományos Kollokvium H. Gy. emlékére. (Élelmezési Ipar, 2007).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013