György István
György István

2024. július 21. Vasárnap

György István, 1906-tól aknaszlatinai

gépészmérnök

Születési adatok

1901.

Nagybánya, Szatmár vármegye

Halálozási adatok

1955. január 21.

Budapest

Temetési adatok

1955. január 25.

Budapest

Farkasrét


Család

Sz: György József, Bittsánszky Irma. F: Unger Irma. Testvére: György Karola.

Iskola

A bp.-i József Műegyetemen gépészmérnöki okl. szerzett (1924).

Életút

Tanulmányai befejezése után a győri Szigetközi Ármentesítő Társulat mérnöke (1930?–1944), a II. vh. után Budapesten szivattyú- és mélyépítés-tervező gépészmérnök. (1950–1955). Vezető szerepet játszott a magyarországi gépi belvízmentesítés megszervezésében, az ezzel kapcsolatos speciális szivattyúk, szivattyúrendszerek és egyéb mélyépítési gépek tervezésében.

Emlékezet

Budapesten élt és tevékenykedett, a Farkasréti Temetőben nyugszik.

Főbb művei

F. m.: Az 1940. év gépi belvízmentesítésének tanulságai. (Vízügyi Közlemények, 1941)
A belterjes magyar mezőgazdasági termelés alapfeltétele: a korszerű belvízmentesítés és vízhasznosítás. (Magyar Mérnök- és Építész Egylet Közlönye, 1942).

Megjegyzések

Gulyás: művei összekeverve György István (1909–1974) közlekedés-építőmérnök műveivel!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője