Góby Józsefné László Gizella; László Gizella
Góby Józsefné László Gizella; László Gizella

2024. július 19. Péntek

Góby Józsefné László Gizella; László Gizella

szerkesztő, kultúrpolitikus

Születési adatok

1920. július 20.

Solt, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye

Halálozási adatok

1974. február 11.

Budapest

Temetési adatok

1974. február 18.

Budapest

Farkasrét


Család

Testvére: László Sándor.

Iskola

Angliában éretts., majd a londoni egyetem közgazdasági és államtudományi karán tanult (1938).

Életút

Angliában csatlakozott a londoni diákmozgalomhoz (1938), majd tanulmányai befejezése után hazatért Magyarországra (1939), s a két vh. között Budapesten magántisztviselőként dolgozott (1941–1945). A II. vh. után az MKP, ill. az MDP XII. kerületi politikai munkatársa (1945–1948), az MDP Központ osztályvezetője (1948). A Népművelési Minisztérium Oktatási Osztálya főelőadója, ill. osztályvezetője (1949–1954). A bp.-i Szikra Kiadó, ill. a Kossuth Könyvkiadó Filozófiai Csoportjának főmunkatársa (1954–1957), a Propaganda Osztály vezetője (1957–1974). Marxista ideológiával, agitációs és propaganda munkával foglalkozott, a Kossuth Kiadóban számos ideológiai és szocialista irodalmi művet szerkesztett és rendezett sajtó alá.

Szerkesztés

A Belpolitikai Szemle szerkesztője, majd a Béke és Szocializmus, a kommunista és munkáspártok nemzetközi elméleti és tájékoztató folyóirata magyarországi kiadásának főszerkesztője (1957–1974).

Főbb művei

F. m.: A Kossuth Kiadó és a könyvtárosok. (Könyvtáros, 1957).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője