Ghimessy László
Ghimessy László

2024. július 16. Kedd

Ghimessy László

közgazdász

Születési adatok

1909. február 14.

Budapest

Halálozási adatok

1986. december 26.

Budapest

Temetési adatok

1986. január 14.

Budapest

Farkasrét


Iskola

A Pázmány Péter Tudományegyetemen állam- és jogtudományi doktori okl. (1932), a statisztika tárgykörben magántanári képesítést (1945).

Életút

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogalmazója, előadója, főelőadója (1929–1943), a KSH Szociális Ügyosztályának vezetője (1944–1945), miniszteri osztálytanácsosa (1945). A Magyar Agrártudományi Egyetem, ill. az ATE Kert- és Szőlőgazdaság-tudományi Kar magántanára és a statisztika ny. rk. tanára (1945–1949). Az Országos Húsipari Kutató Intézet kutatóközgazdásza (1949–1951), tud. főmunkatársa (1952–1974), a Húsipari Múzeum alapító munkatársa (1974-től). A KSH Sport Egyesület (SE) alapító főtitkára (1932). A Közalkalmazottak Sportegyesülete (KASE) alapító elnöke (1945-től). Tudományos pályafutásának kezdetén gazdasági-statisztikai kérdésekkel foglalkozott, megszervezte és irányította Magyarország II. világháborús kárainak összeírását, közzétett eredményeit felhasználták a II. vh. utáni béketárgyalásokon. Később érdeklődése húsipari technológiai, közgazdasági és ipartörténeti kérdések felé fordult. Nevéhez fűződik a Húsipari Múzeum megszervezése. Sportszervező tevékenysége is értékes, sportegyleteket alapított, sporttelepet létesített, a Húsos Sportegyesület labdarúgó- szakosztályának ifjúsági edzője. Verseket is írt.

Emlékezet

Az 1960-as évek közepén bízta meg a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium (MÉM) az Országos Húsipari Kutató Intézetet a húsipar még fellelhető emlékeinek összegyűjtésével és az összegyűjtött anyag bemutatásával. A tárgyi emlékekből és dokumentumokból álló gyűjtemény kezdetben ipartörténeti gyűjteményként (1974–1975), majd múzeumként működött (1976. jan. 1-jétől). Ghimessy László haláláig foglalkozott a húsipar történetét bemutató dokumentumok, kiadványok, tárgyi relikviák gyűjtésével, tárolásával, ill. az erre vonatkozó javaslatok kidolgozásával. Budapesten (Kissvábhegy, XII. kerület Csaba utca 15.) élt és tevékenykedett, a Farkasréti Temetőben nyugszik.

Főbb művei

F. m.: Harminc vers. Versek. (Bp., 1931)
A magyar versenyző sportolók statisztikája. (Magyar Statisztikai Szemle, 1935)
Közúti forgalmi balesetek Magyarországon, 1941-ben. (Magyar Statisztikai Szemle, 1943)
Én, te, mi. Versek. (Bp., 1947)
A budapesti hidak forgalma. (Városi Szemle, 1948)
A húsiparban használt idegen szavak és szakkifejezések gyűjteménye. Összeáll. Berzsenyi Ferenc. Írta többekkel. (Bp., 1982)
Mozaikok a húsipar történetéből. (Húsipar, 1982)
A Húsipari Múzeum. Kiállítási vezető. (Bp., 1984).

Irodalom

Irod.: Bendes András: Gh. L. (Húsipar, 1987).

Megjegyzések

Bibliográfiákban művei összekeverve Ghimessy László (1928–) erdőmérnök munkáival!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője