Gáspár László
Gáspár László

2024. március 29. Péntek

Gáspár László

újságíró, szerkesztő

Születési adatok

1901. december 31.

Fogaras, Fogaras vármegye

Halálozási adatok

1958. április 2.

Budapest


Iskola

A berlini és a brnói (= brünni) műszaki egyetem vegyészmérnöki karán tanult, de tanulmányait megszakította.

Életút

Budapesten alkalmi szellemi munkákból és szakfordításból élt, szaklapok és napilapok külső munkatársa, majd a Nemzet külpolitikai rovatvezetője (1940-es évek), a II. vh. végén internálták (1944). A II. vh. után a Magyar Nemzet munkatársa (1945–1946), a Magyar Téka szerkesztője (1946), az Élet és Tudomány szerkesztőbizottságának tagja (1946–1949), a Természet és Technika segédszerkesztője (1949). A Magyar Rádió természettudományi és ismeretterjesztő rovatának munkatársa (1949–1952), az Ifjú Technikus alapító szerkesztője (Sztrókay Kálmánnal, 1952–1957), a Népszerű Technika felelős szerkesztője (1957–1958). A korszerű technikai tájékoztatás magyarországi úttörője, számos népszerű természettudományi és műszaki ismeretterjesztő könyv szerzője és szerkesztője. Elsőként írt Magyarországon népszerű stílusban több új technikai vívmányról, pl. az űrhajózásról. Néhány ifjúsági és történelmi regényt is írt.

Emlékezet

Budapesten hunyt el, a Farkasréti Temetőben nyugszik.

Elismertség

A Természettudományi Társulat tagja.

Irodalom

Irod.: F. m.: Dixi, az osztály kutyája. Ifj. reg. Ill. Gábor Éva. (Bp., 1945)
A forrongó céhek. (Bp., 1945)
Mi, I. Adolf. Ha a németek győztek volna… Reg. (Bp., 1945)
A tőke prófétája. (Bp., 1945)
Magyar téka. A szellemi élet világszemléje. Szerk. (Bp., 1946)
Újjáépítő magyarok. Az országépítés két esztendeje. A bevezetőt írta Tildy Zoltán. Sajtó alá rend. Zsadányi Oszkárral. (Bp., 1947)
A világmindenség. (Ember és világ. Bp., 1948)
Glynn, John H.: Felfedező úton a vér körül. Ford. Szabó József. A bevezetőt írta. (Bp., 1949)
Az új technika világa. (Ember és világ. Bp., 1951)
Nagy magyar találmányok. Többekkel. (Bp., 1955)
Sztrókay Kálmán: Munka és energia. Szerk., sajtó alá rend. (Egy óra tudomány. Bp., 1958)
Mi, I. Adolf. Ha a németek győztek volna… Reg. (Új kiad. Bp., 2010).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője