Buják Konstantin
Buják Konstantin

2024. július 16. Kedd

Buják Konstantin

közgazdász

Születési adatok

1929. július 18.

Felsőgalla

Halálozási adatok

2002. április 21.

Budapest


Család

Sz: Buják Konstantin (†1946) bányász, Tállai Klára. F: 1953-tól Kürti Magdolna, az Országos Tervhivatal főelőadója. Leánya: Buják Ágnes (1954–).

Iskola

Középiskoláit Tatabányán és Budapesten végezte, kereskedelmi érettségi vizsgát tett (1948). A Magyar Közgazdaság-tudományi Egyetemen közgazdász okl. szerzett (1952), a közgazdaság-tudományok kandidátusa (1974).

Életút

Az Országos Tervhivatal első elnökhelyettese titkárságának főelőadója (1952–1957), a Munkaügyi Minisztérium Bér- és Munkaerő- gazdálkodási Főosztály főelőadója (1957–1958), a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium (KPM) miniszteri titkára (1958–1963), a Személyzeti és Munkaügyi Főosztály osztályvezetője (1963–1968). A Postavezérigazgatóság gazdasági vezérigazgató-helyettese (1968-tól). Az MKKE c. egy. docense (1966-tól). Az MTA–TMB-n Turányi István aspiránsa (1962–1966). Közlekedés-gazdaságtannal, elsősorban a közlekedéssel kapcsolatos munkaerő- és bérgazdálkodás összefüggéseinek, valamint a hírközlés fejlesztési irányainak vizsgálatával fogl. Részt vett a KPM vezetőképzésének megszervezésében, ill. a Győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán a postai üzemeltetési szak megindításában.

Elismertség

A Magyar Közgazdaság-tudományi Társaság választmányi tagja. A Közlekedéstudományi Egyesület Országos Választmányának tagja. A Posta Vezetőképző Tanács elnöke, a Posta Ifjúsági Tanács vezetője.

Elismerés

Munka Érdemrend (ezüst), Haza Szolgálatáért Érdemérem.

Szerkesztés

A Munkaügyi Szemle és a Posta c. lapok szerkesztőbizottságának tagja, a Summa c. postai közgazdasági szaklap felelős szerkesztője.

Főbb művei

F. m.: A hírközlési – posta- és távközlés – igények kielégítésének közgazdasági problémái, különös tekintettel a szolgáltatások díjának alakulására. Kand. értek. (Bp., 1973).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője