Budinszky László
Budinszky László

2024. július 12. Péntek

Budinszky László

politikus, jogász, ügyvéd

Születési adatok

1895. október 24.

Budapest

Halálozási adatok

1946. március 9.

Budapest


Család

Sz: Budinszky Károly, Környey Berta.

Iskola

A bp.-i tudományegyetemen állam- és jogtudományi doktori okl. szerzett, a Keleti Kereskedelmi Akadémián végzett, s a József Műegyetem Közgazdaság-tudományi Karán is tanult (1926-ig).

Életút

Az I. vh.-ban frontszolgálatot teljesített, orosz hadifogságba esett, ahonnan 29 hónapos raboskodás után megszökött. A két vh. között Budapesten ügyvédi irodát tartott fenn (1926-tól). – A Nemzeti Front (1938), majd a Nyilaskeresztes Párt tagja, a párt országgyűlési képviselője (Rétság, 1939–1945), a Szálasi-kormány igazságügyminisztere (1944. okt. 16.–1945. márc. 28.). ő készítette el a nemzetvezetői intézmény létesítésére vonatkozó törvényjavaslatot. Németországban amerikai hadifogságba esett, akik kiadták Magyarországnak (1945 tavasza). A Budapesti Népbíróság (1945. dec.), majd a Népbíróságok Országos Tanácsa, mint háborús bűnöst kötél általi halálra ítélte (1946. febr. 26.), kivégezték (márc. 9.). A Pannonia Evezős Club evezőse. A Magyar Hegymászók Egyesülete választmányi tagja (1931-től). A Magyar Természetbarát Szövetség fegyelmi bizottságának előadója, jogügyi bizottságának tagja (1939–1945).

Elismertség

A Budapesti Ügyvédi Kamara felügyelőbizottsági, a Magyar Ügyvédek Nemzeti Egyesülésének vezetőségi tagja (1940?–1945).

Irodalom

Irod.: Teleki Éva: Nyilas uralom Magyarországon. (Bp., 1974)
Vincellér Béla: Szálasi hat hónapja. 1944. október–1945. május. (Bp., 1996).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője