Buday Kálmán
Buday Kálmán

2022. június 30. Csütörtök

Buday Kálmán

történész, levéltáros

Születési adatok

1908.

Kolozsvár

Halálozási adatok

1936. július 31.

Szeged


Család

Sz: Buday Árpád (1879–1937) régész. Testvére: Buday György (1907–1990) grafikus, író.

Iskola

A szegedi Ferenc József Tudományegyetemen középiskolai tanári és bölcsészdoktori okl. szerzett (1932).

Életút

A bécsi Collegium Hungaricum ösztöndíjasa (1932–1934), a szegedi Ferenc József Tudományegyetem tanársegéde (1934–1935), a Magyar Országos Levéltár őre (1935–1936). Középkori és kora újkori magyar történelemmel és művelődéstörténettel, elsősorban Báthory István erdélyi fejedelem korával fogl. Nagy vállalkozása, Erdély történeti földrajza váratlan halála miatt kéziratban maradt.

Főbb művei

F. m.: Báthory István erdélyi fejedelemsége. 1571–1576. Egy. doktori értek. is. (Kolozsvári-szegedi értekezések a magyar művelődéstörténelem köréből. 20. Szeged, 1932).

Irodalom

Irod.: E. Gy.: B. K. (Levéltári Közlemények, 1936).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője