Bródy Ernő
Bródy Ernő

2024. július 25. Csütörtök

Bródy Ernő

újságíró, szerkesztő

Születési adatok

1881. május 31.

Nagyvárad

Halálozási adatok

1945. április 30.

Budapest


Család

Három fia született, akik közül Bródy György (1908–1967) vízilabdázó, olimpiai bajnok, Bródy Ferenc úszó, vízilabdázó.

Iskola

A csehországi Egerben (ma: Cheb) végezte.

Életút

Hazatérése után a Pester Lloyd segédszerkesztője, parlamenti tudósítója (1900-as évek elejétől), a Tanácsköztársaság idején főszerkesztője (1919. márc.–júl.). A proletárdiktatúra bukása után Bécsben telepedett le (1919 nyara), a Bécsi Magyar Ujság szerkesztője (1919–1921), majd a III. Internacionálé német nyelvű lapja, az Ausländer Korrespondenz szerkesztője (1921–1922), utóbb a Die Stunde c. lap segédszerkesztője (1920-as évek vége–1930-as évek közepe). Hazatérése után ismét a Pester Lloyd szerkesztője (1936-tól).

Irodalom

Irod.: *Gulyás: írásai összekeverve Bródy Ernő (1875–1961) politikus, jogász műveivel! Lexikonok téves adatai ellentétben az ő fia volt az olimpiai bajnok vízilabdázó Bródy György (1908–1967)!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője