Braun Géza
Braun Géza

2023. december 8. Péntek

Braun Géza

kémikus

Születési adatok

1896. január 17.

Eger

Halálozási adatok

1978. július 21.

New York, York, USA


Család

A József Műegyetemen vegyészmérnöki okl. (1922) és műszaki doktori okl. (1925), az USA-ban később PhD-fokozatot szerzett.

Iskola

A József Műegyetem Szerves Kémiai Tanszék tanársegéde (1922–1925), egy. adjunktusa (1925–1926), a Harvard Egyetem Jeremias Smith Foundation-ösztöndíjas vendégkutatója (1930–1931).

Életút

Az USA-ban telepedett le (1931), a Harvard Egyetemen a szerves kémia professzora lett; később New York-ban önálló laboratóriumot állított fel. Nemzetközileg is jelentős eredményeket ért el a szívgyógyszer-alapkutatások terén. Az általa előállított digitálisz nevű készítménnyel jelentős vagyonra tett szert.

Emlékezet

Hamvait az egri Hatvani Temetőben helyezték el. Vagyonát az egri vár restaurálására hagyta.

Elismertség

Az American Chemical Society tagja. A New York-i Tudományos Akadémia tagja.

Főbb művei

F. m.: Organic Synthesis. (New York, 1934).

Irodalom

Irod.: B. G. (Magyar Nemzet, 1978. szept. 8.).

Megjegyzések

MÉL IV. hiányos születési adat és téves halálozási nap: júl. 17.!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője