Bottlik Tibor
Bottlik Tibor

2023. december 3. Vasárnap

Bottlik Tibor

festőművész, grafikus

Születési adatok

1884. október 16.

Fehértemplom

Halálozási adatok

1974. október 13.

Boksánbánya


Család

Nagyapja Krassófüzesen, apja Fehértemplomban volt m. kir. jegyző.

Iskola

Versecen éretts. (1902), művészi tanulmányait Budapesten Vajda Zsigmondnál kezdte (1902–1903), majd a bécsi (1903) és a müncheni akadémia növendéke (1904). Bécsben Schuster Ferenc műhelyében a tusrajz és a rézkarc készítésének módját sajátította el.

Életút

Párizsban élt és dolgozott (1907–1917). Az I. vh. után a fehértemplomi (1919–1922), majd a Slavonski Brod-i gimnázium rajztanára (1922–1927). Később a szülőhelyéhez közeli bánsági Boksánbányára vonult vissza (1927-től). Párizsban Monet és Renoir művészete ragadta meg, az impresszionista képalkotás mellett kötelezte el magát. Tájképeit vibráló színfoltokban, finom reflexekben alkotta meg, az ún. alla príma festésmódot követve. Festett portrékat, kompozíciós műveket, ipari tájakat (Boksánbánya és Resica iparvidékén), készített faliképeket. Foglalkoztatta a plasztikai kifejezés lehetősége (portrék, síremlékek), a grafikában a rézkarc. Díszleteket és kosztümöket is tervezett.

Emlékezet

Boksánbányán élt és alkotott, a németboksáni r. k. temetőben nyugszik. Sírjánál egy művésztársa által készített arcképszobra látható. A resicabányai Hegyvidéki Bánság Megyei Múzeumban kb. 100 festményét őrzik, néhány szobrát Boksánbányán állították fel. Több műve párizsi, bécsi és prágai múzeumokban található, a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) két rézkarca látható. Legismertebb képe a németboksáni Szeplőtelen Fogantatás r. k. plébánia templomi oltárképe.

Kiállítások

F. kiállításai: egyéni: Nemzeti Szalon (Budapest, 1911)
Resicabánya (1958)
Temesvár (1974)
csoportos: Magyar képzőművészet Dél-Bánátban (Versec, 1974).

Irodalom

Irod.: Podlipny-Hehn, A.: Banater Malerei vom 18. bis ins 20. Jahrhundert. (Bukarest, 1984)
Kalapis Zoltán: Életrajzi kalauz. I. (Újvidék, 2002)
Balázs-Arth Valéria: Délvidéki magyar képzőművészeti lexikon. (Bp., 2007)
Makay Botond: B. T. (banaterra.eu, 2009).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője