Bótos Sándor
Bótos Sándor

2024. június 20. Csütörtök

Bótos Sándor

festőművész, grafikus

Születési adatok

1921. március 18.

Szolnok

Halálozási adatok

1997. október 14.

Szolnok


Iskola

Az Országos Magyar Képzőművészeti Főiskolán Aba Novák Vilmos, Kontuly Béla és Elekfy Jenő tanítványaként végzett (1944). Tanulmányúton járt a Szovjetunióban, Ausztriában, Francia- és Olaszországban.

Életút

Kiállító művész (1949-től). A szolnoki művésztelep tagja (1949–1959), majd Budapesten alkotott (1959-től). Pályája kezdetén az alföldi festészet és a Munkácsy-hagyomány kifejezési eszközeivel alkotta elfojtott drámaiságú képeit, később tájképeit. Munkáira hatott Gáborjáni Szabó Kálmán művészete, ill. fellelhető bennük a németalföldi figurális festészet hatása; munkássága során gyakran kísérletezett, utolsó éveiben a konstruktivizmus hatása érezhető képein. Művészetét a drámaiság, érzelmi és tematikai gazdagság jellemzi.

Emlékezet

Műveit a szolnoki Damjanich János Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria őrzi.

Elismerés

A Tisza-pályázat (1953) és a Művelődési Minisztérium pályázata II. díja (1954), Munkácsy Mihály-díj (1955).

Kiállítások

F. kiállításai: gyűjteményes: Ernst Múzeum (Budapest, 1959)
Benczúr Terem (Nyíregyháza, 1978)
csoportos: Tavaszi Tárlat. Ernst Múzeum (Budapest, 1952)
Téli Tárlat (Székesfehérvár, 1964)
A szolnoki művésztelep. Magyar Nemzeti Galéria (Budapest, 1966).

Főbb művei

F. m.: Gondolatok a művészet nemzeti jellegéről és a parasztról az új magyar festészettel kapcsolatban. Szakdolgozat. (Bp., 1944).

Irodalom

Irod.: Cseh Miklós: B. S. festőművész gyűjteményes kiállítása. Kat. (Bp., Ernst Múzeum, 1959)
Ecsery Elemér: B. S. (Művészet, 1968).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője