Bory Zsolt
Bory Zsolt

2024. július 12. Péntek

Bory Zsolt

költő, könyvtáros

Születési adatok

1921. szeptember 15.

Nagykálló, Szabolcs vármegye

Halálozási adatok

1984. május 2.

Nyíregyháza


Család

Sz: Bory Endre állami tisztviselő, Lukács Ilona. Leánya: Bory Beáta. Nyíregyházán élt és alkotott.

Iskola

A nyíregyházi evangélikus gimnáziumban éretts. (1939), majd Sárospatakon teológiát tanult (1939–1940).

Életút

Nyíregyházán al-, majd főkönyvtáros (1940–1961), majd a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár könyvtárosa, tud. munkatársa (1961–1982). A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főisk. c. főisk. docense. Versei, Tóth Árpádot idéző, „halk hangú” lírája elsősorban nyíregyházi lapokban jelentek meg; költeményei zömében szerelmes versek, a kanyargó Tiszához kötődő, a Nagyar-végi öreg tölgyhöz (= Petőfi fája) és Kölcsey hantjához kötődő írások, ill. az elmúlással foglalkozó művek.

Emlékezet

Ribonukleinsav c. különös versét Béres József tudós-barátjának ajánlotta (1980).

Főbb művei

F. m.: Szekerek a ködben. B. Zs. versei. A címlapot Veczán József tervezte, az előszót Sziklay László írta. (Nyíregyháza, 1939)
Kelet felől. Fiatal szabolcs-szatmári írók antológiája. Szerk. (Nyíregyháza, 1974)
Mélyhegedű. Vál. versek. Ill. Szabó Tibor. (Nyíregyháza, 1975)
Négyszemközt. Kiadatlan versek. Szerk. Bory Beáta. Ill. Székhelyi Edit. (Nyíri múzsa füzetek. 8. Nyíregyháza, 2003).

Irodalom

Irod.: Bebábozódott a mélyhegedű. Elhunyt B. Zs. (Hangsúly, 1984)
Bakajsza András: Szépíróink dr. Béresért és cseppjeiért. (Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle, 2003).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője