Borossay József
Borossay József

2023. december 8. Péntek

Borossay József

kémikus

Születési adatok

1932. augusztus 12.

Szombathely

Halálozási adatok

2002. szeptember 28.

Budapest


Család

Sz: Süle Mária. F: Hun Gyöngyi, az MTA Automatizálási és Számítástechnikai Kutatóintézet tud. munkatársa.

Iskola

Székesfehérvárott éretts. (1950), az ELTE Matematikai, Fizikai és Kémiai Karán vegyész okl. (1955), a TTK-n alkalmazott matematikus okl. szerzett (1969), a kémiai tudományok kandidátusa (1976).

Életút

A Magnezit Tűzállóanyag-ipari Gyár kutatóvegyésze (1955), a Gamma Művek vákuumtechnikai csoportjának vezetője (1955–1961), a Távközlési Kutatóintézet tud. főmunkatársa (1961–1969), az ELTE TTK Általános és Szervetlen Kémiai Tanszék egy. adjunktusa (1969–1976), egy. docense (1976–1992). A mulhouse-i és a marseille-i (1967), a liége-i egyetemek vendégkutatója (1970). A tömegspektroszkópia vákuumtechnikai és híradástechnikai alkalmazásaival fogl.

Elismertség

A Magyar Kémikusok Egyesülete tömegspektroszkópiás szakcsoportjának titkára.

Főbb művei

F. m.: Fázisrétegek készítése. Szőke J.-vel. (Mérés és Automatika, 1960)
Determination of Bond Energies of Organic Silikon Compounds on the Basis of Appearance Potentials. Csákvári Bélával, Szepes L.-lel. (International Journal of Mass Spectroscopy, 1971)
Elektronütközéses ionizáció tömegspektrométeres vizsgálata. 1–2. Csákvári Bélával, Szepes L.-lel. (Magyar Kémiai Folyóirat, 1971-1974)
Az elektronütközéses tömegspektrumok elmélete. Szepes L.-lel. (MTA Kémiai Osztály Közleményei, 1972)
Az ionizáció és a disszociáció folyamatainak vizsgálata a tömegspektrométerben. Kand. értek. (Bp., 1974)
Elektronütközéses ionizáció tömegspektrométeres vizsgálata. 1–3. Többekkel. (Magyar Kémiai Folyóirat, 1976)
A benzol molekulaion uniomolekuláris bomlásai. Pánczél Máriával. (Magyar Kémiai Folyóirat, 1980)
Investigation of Chemisorbed Layers on Doped W Filaments by Thermal Desorption. Dancs Évával. (Acta Chimica, 1987)
Investigation of Chemisorbed Layers on Metal Surfaces by Desorption Spectroscopy. Többekkel. (Acta Chimica, 1991).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője