Boross F. László
Boross F. László

2024. július 18. Csütörtök

Boross F. László

újságíró

Névváltozatok

Boross László

Születési adatok

1895. augusztus 21.

Kellemes, Sáros vármegye

Halálozási adatok

1938.

Szovjetunió


Iskola

A bp.-i tudományegyetemen jogtudományi doktori okl. szerzett (1918).

Életút

Az Ifjúmunkások Országos Szövetségének tagja (1918. nov.–1919. ápr.), a Kommunista Ifjúmunkások Magyarországi Szövetségének (KIMSZ) vezetőségi tagja (1919. ápr.-tól), az Ifjú Proletár szerkesztője (1919. jan.–máj.), a Tanácsköztársaság idején Közoktatásügyi Népbiztosság osztályvezetője (1919. márc.–aug.). A proletárdiktatúra bukása után letartóztatták, nyolc év börtönbüntetésre ítélték (1920. jún. 4.), de fogolycsere-egyezmény keretében Szovjet-Oroszországba került (1921). A Kommunista Internacionálé berlini lapjának, az Internationale Presse-Korrespondenznek szerkesztője, helyettes szerkesztője (1921–1933), majd a moszkvai szervezet apparátusának tagja. A sztálini terror áldozata lett.

Főbb művei

F. m.: Radek, Karl: A szocializmus fejlődése a tudománytól a valóságig. (Kommunista Könyvtár. 8. 1–2. kiad. Bp., 1919).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője