Boros István
Boros István

2024. július 19. Péntek

Boros István

újságíró

Születési adatok

1953. október 2.

Budapest

Halálozási adatok

2005. június 26.

Budapest


Iskola

Az ELTE ÁJTK-n állam- és jogtudományi doktori okl. szerzett (1978).

Életút

A Magyar Nemzet munkatársa, a riportrovat vezetője (1978–1997); közben a Magyar Nemzet Újságíró Alapítvány kuratóriumának elnöke (1992-től). A Népszava főmunkatársa és a lap Szép Szó c. irodalmi mellékletének szerkesztője (1997–2005). Az InfoRádió és a Manager Magazin külső szerkesztője (2000-es évek). Számos népszerű riport és esszé szerzője; legismertebb két rovata a Magyar Nemzetben a Labirintus, a Népszavában pedig a hétről-hétre megjelenő Hurka c. tárcasorozat volt. Magyarországon az elsők között mutatta be a fiatalok kábítószer-függőségét (Narkó-blues, 1986). Riportkönyvén kívül még két regényt is írt.

Elismerés

Mihályfi Ernő-díj (1989).

Főbb művei

F. m.: Narkó-blues. Szociográfia. Vértessy Péterrel. (Bp., 1986)
Patkánykölykök. Reg. (Bp., 1989)
Bronzugatás. Reg. (Bp., 1992).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője