Böröcz István
Böröcz István

2024. július 21. Vasárnap

Böröcz István

gépészmérnök

Születési adatok

1913. szeptember 20.

Kassa

Halálozási adatok

1978. február 18.

Budapest


Iskola

A József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen gépészmérnöki okl. szerzett (1948).

Életút

A Közlekedési Tervező Vállalat, ill. a Vasúttervező Iroda (Vasútterv) gépészeti osztályvezetője (1948–1952), a MÁV vasúti főmérnöke (1952– 1958), a Szövetkezeti Tervező Vállalat, majd a Vegyipari Tervező Vállalat (Vegyterv) gépészeti osztályvezetője (1958–1963). Az Agrártudományi Egyetem, ill. az ATE Mezőgazdasági Épületgépészeti Tanszék tud. főmunkatársa (1963–1978). Mezőgazdasági épületgépészettel, elsősorban állattartási épületek tervezésével, klimatizálásával, mezőgazdasági és biológiai szennyvizek tisztításának kérdéseivel foglalkozott, a magyarországi bioklímakutatások egyik úttörője. Épületgépész-mérnökként közreműködött a bp.-i V. kerületi Erzsébet téri autóbusz-pályaudvar, a székesfehérvári vasútállomás és az Úttörővasút tervezésében, higiéniai épületgépészeti problémáinak megoldásában.

Főbb művei

F. m.: Feszített szerkezetek előregyártása. (Feszített betonszerkezetek. I. Elmélet és kivitel. Bp., 1952)
Az istállóépület szerkezeteinek hatása az optimális bioklímára. (Magyar Építőipar, 1962)
Istállók klímaszabályozása. (ATE Mezőgazdasági Gépészmérnöki Kar Közleményei, 1964)
Mezőgazdasági épületgépészet. Egy. tankönyv. (Bp., 1966
új kiad. 1976)
Baromfiistállók épületgépészeti és klimatizáló berendezései. (Bp., 1966)
Klímatényezők automatizálása. – Mezőgazdasági folyamatok automatizálása. (Bp., 1967)
Épületgépészeti és klimatizáló berendezések kialakítása. Hizlalda, fiaztató, kocaszállás. (Gödöllő, 1969).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője