Bielz Gyula
Bielz Gyula

2023. december 1. Péntek

Bielz Gyula

művészettörténész, jogász

Névváltozatok

Bielz Julius 

Születési adatok

1884. március 18.

Orlát

Halálozási adatok

1958. június 9.

Nagyszeben


Iskola

A kecskeméti református jogakadémián tanult (1902–1907), jogtudományi doktori okl. szerzett és ügyvédi vizsgát tett (1907); közben a kolozsvári, a berlini és a müncheni egyetem hallgatója is.

Életút

A bécsi Legfelsőbb Bíróság főtanácsosa (1908–1918), az összeomlás után előbb egy rövid ideig Bécsben, majd már a romániai Nagyszebenben ügyvéd (1918–1927). A nagyszebeni Brukenthal Múzeum Néprajzi és Történeti Osztályának vezetője (1927–1945). A II. vh. után a Román Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézetének tud. munkatársa (1950–1958).

A Romániai Német Népcsoportok Kulturális Tanácsának elnöke. A Romániai Színházbarátok Egyesületének elnöke.

Németül és román nyelven megjelent munkáiban elsősorban az erdélyi szászok népművészetével, néprajzával és az erdélyi grafikával fogl.

Főbb művei

F. m.: Führer durch die Volkskundliche Sammlung des Br. Brukenthalischen Museums. (Hermannstadt, 1928)
Porträtkatalog der Siebenbürger Sachsen. (Hamburg–Hermannstadt, 1936)
Schriftum zur Kunst in Sibenbürgen. (Craiova, 1943)
Die Graphik in Siebenbürgen. (Hermannstadt, 1947)
Die sächsische Goldschmiedekunst Sibenbürgens. (Bucuresti, 1957)
Ein Hermannstädter Malerkreis um 1850. (Forschungen zur Volks- und Landeskunde, 1970).

Irodalom

Irod.: Miklósi-Sikes Csaba: B. Gy. (Magyar múzeumi arcképcsarnok. Bp., 2002).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője