Berentey Ernő
Berentey Ernő

2022. január 16. Vasárnap

Berentey Ernő, id.

orvos, szülész-nőgyógyász

Névváltozatok

Fiedermann Ernő

Születési adatok

1889. július 24.

Túrkeve, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Halálozási adatok

1957. szeptember 16.

Budapest

Temetési adatok

1957. szeptember 20.

Budapest

Farkasrét


Család

Sz: Fiedermann György kereskedő. F: Tóth Ilona. Fia: Berentey György (1925–2004) orvos, sebész és Berentey Ernő, ifj. (1933–2015) orvos, radiológus.

Iskola

Kisújszálláson éretts., az I. világháborúban frontszolgálatot teljesített (1914–1918), a budapesti tudományegyetemen orvosdoktori okl. szerzett (1921).

Életút

A Szegedi Bábaképző Intézet gyakornoka (1921–1923), Túrkevén orvos (1923-tól), szülész-nőgyógyász főorvos (1925-től).

 

Létrehozta az ország első, 12 ágyas szülőotthonát (Túrkeve, 1928), megszervezte a városi bölcsődét, a körzeti orvosi rendelőt és a helyi mentőállomást. Túrkeve város tiszti orvosa és a városi tanács egészségügyi osztályának vezetője (1950–1957).

Emlékezet

Túrkevén élt és tevékenykedett, a budapesti Farkasréti Temetőben nyugszik. Emlékét utca őrzi Túrkevén.

Irodalom

Irod.: B. E. (Túrkeve kislexikona. Írta és összeáll. Talpalló Piroska. Túrkeve, 1996).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője