Beöthy Kálmán
Beöthy Kálmán

2024. július 19. Péntek

Beöthy Kálmán, bessenyői és örvendi

csendőrtiszt, szerkesztő

Születési adatok

1896. október 11.

Nagyvárad

Halálozási adatok

1971.


Család

Sz: Beöthy Kálmán rendőrkapitány, Marjai Erzsébet. Testvére: Beöthy Konrád (1898–1958) orvos, igazságügyi orvos.

Iskola

A nagyváradi honvéd gyalogsági hadapródiskolán végzett, zászlóssá avatták a pozsonyi 13. honvéd gyalogezredhez (1915), csendőrtiszti tanfolyamot végzett.

Életút

Végigharcolta az I. vh.-t, a két vh. között a csendőrségnél szolgált. A Belügyminisztérium (BM). VI–B Osztályának ideiglenes helyettes vezetője (1942. aug. 1.–1943. máj. 1.), a BM XX. Osztályának helyettes vezetője csendőrezredesi rangban (1943. máj. 1.–1944. vége). A II. vh. végén nyugatra távozott (1945), majd hazatért. Elítélték és börtönbe került. Szabadulása után Kisújszálláson volt harangozó.

Szerkesztés

A Csendőrségi Lapok munkatársa, szerkesztője (1939–1942).

Főbb művei

F. m.: Szemtől szembe. Apróságok a csendőréletből. (Debrecen, 1929)
Kakastollasok. Besenyői Beöthy Kálmán néven. (Bp., 1938)
A csendőrőrs. (Magyar Katonai Szemle 1944).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője