Benedek Pál
Benedek Pál

2024. július 19. Péntek

Benedek Pál

újságíró

Születési adatok

1931. július 27.

Tótkomlós

Halálozási adatok

1998. augusztus 5.

Tel Aviv, Izrael


Család

Sz: Benedek Hugó, Kormos Rozália. Testvére: Benedek István Gábor (1937–) újságíró.

Iskola

A Szegedi Tudományegyetemen jogtud. doktori okl. szerzett (1955).

Életút

1957-től Izraelben élt, az Új Kelet munkatársa, főmunkatársa, főszerkesztője. Az izraeli magyar nyelvű újságírás egyik legjelentősebb alakja, közéleti tárcáival, belpolitikai írásaival vált ismertté. Műfordítói tevékenysége is jelentős.

Főbb művei

F. m.: Harel, J.: Moshe Dajan Izrael nemzeti hősének élettörténete. Ford. (Tel Aviv, 1968)
Nadel, B.: Orkán a Nílus felett. Ford. (Tel Aviv, 1968)
Uri, D.: Az Uganda művelet. Az izráeli kommandó-akció kulisszatitkai. Ford. Barzilay Istvánnal. (Tel Aviv, 1977)
B. P. válogatott írásai. Összeáll. Benedek Erzsébet. Ill. Zeév. (Tel Aviv, 2000).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője