Bém László
Bém László

2023. december 8. Péntek

Bém László

vegyészmérnök

Születési adatok

1865. szeptember 1.

Üllő, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye

Halálozási adatok

1937. április 9.

Budapest


Család

Sz: Bém József, Engesser Emília.

Iskola

A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemen bölcsészdoktori okl. szerzett (1888).

Életút

A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem Kémiai Intézetének tanársegéde (1888–1891), a bp.-i Vegyészeti és Tápszervizsgáló Intézet kísérleti adjunktusa (1891–1898), a Székesfővárosi Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézet fővegyésze (1898–1911), majd aligazgatója (1911–1929). Élelmiszer-kémiai kutatásokkal, különböző élelmiszerek, tápszerek, élvezeti cikkek, elsősorban a tej és tejtermékek összetételének vizsgálatával, egyes alkotórészeik közötti összefüggések kimutatásával foglalkozott. Vezető szerepet játszott az élelmiszer- hamisítás elleni küzdelemben.

Szerkesztés

A Magyar Tejipar felelős szerkesztője (1934–1937). Szakcikkei elsősorban a Pozsonyi Gazdában (1909-től), a Vegyészeti Lapokban (1910-től), a Magyar Chemikusok Lapjában (1911-től) és a Mezőgazdasági Kutatásokban jelentek meg (1932).

Főbb művei

F. m.: Tanulmány az elnyeletés tüneményeiről. – A chemia szó eredete. – Előadási kísérlet a Raoul-féle törvény demonstrálására. (Vegytani Lapok, 1889)
A száraz tejmaradék – tej-extractum – fajsúlya. (Magyar Chemiai Folyóirat, 1896)
Adatok a méz vizsgálatához. Chengery Papp Elemérrel. (Magyar Chemiai Folyóirat, 1897)
Táp- és élvezeti szerek vizsgálata. 1–5. Chengery Papp Elemérrel. (Magyar Chemiai Folyóirat, 1898–1899)
A tej fajsúlyának számértéke, a tejzsír és a szárazanyag százalékos mennyisége közötti számbeli kapcsolatokról. (Bp., 1912)
A Székesfővárosi Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézet 1910. évi működése. (Városi Szemle, 1912)
Törvényszerűségek a tehéntej összetételében és azok gyakorlati jelentősége. (Bp., 1931)
A gázok oldhatósága és az oldószer fajsúlya közötti kapcsolat. (A magyar orvosok és természetvizsgálók nagygyűlésének munkálatai, 1933).

Irodalom

Irod.: B. L. (Pesti Hírlap, 1937. 81.). *MÉL I.: téves születési hely Bp.!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője