Beke László
Beke László

2023. december 9. Szombat

Beke László

állatorvos, mezőgazdasági mérnök

Névváltozatok

1950-ig Beke László Miklós

Születési adatok

1905. december 4.

Csobánka

Halálozási adatok

1978. július 21.

Mosonmagyaróvár


Család

F: Hanyi Piroska. Fia: Beke László (1944–) művészettörténész.

Iskola

Az Állatorvosi Főiskolán állatorvosi okl. szerzett (1928).

Életút

A debreceni és a keszthelyi Gazdasági Akadémia tanársegéde (1928–1938), a székesfehérvári Gazdasági Tanintézet r. tanára (1938–1942), a magyaróvári Mezőgazdasági Főiskola, ill. a Magyar Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Kar Magyaróvári Osztálya Tejgazdasági és Takarmányozási Tanszék tanszékvezető főisk. r. tanára (1942–1949), tud. főmunkatársa (1956–1967); közben a Központi Állattenyésztési Kutató Intézet tud. munkatársa (1949–1951), a gödöllői Kisállattenyésztési Kutató Intézet tud. osztályvezetője, majd az Intézet igazgatója (1951–1956). Nyugdíjazása után a Lajta-Hansági Állami Gazdaság szakállatorvosa (1967-től). Baromfibetegségekkel, kisállat-tenyésztési és takarmányozási kérdésekkel fogl. Jelentős eredményeket ért el a baromfipestis és a baromfihimlő elleni védekezés magyarországi megszervezésében.

Elismerés

Ujhelyi Imre-emlékérem.

Főbb művei

F. m.: Adatok a lovak termékenységéhez. (Tiszántúli Gazdák, 1939)
Juhtenyésztésünk új útjai. (Székesfehérvár, 1940)
Egyes tyúkfajták tojásainak tirozin és triptofántartalma. (Bp., 1941)
A magyaróvári sárga magyar tájfajta tyúk kitenyésztésének módszerei és eredményei. Biszkup Ferenccel. (Agrártudomány, 1951)
Baromfikeltetés. Lacza Bélával. (Bp., 1954)
Nátha tüneteiben jelentkező baromfihimlő kórjelzése. Bamberger Károllyal. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1960)
Kísérletek vírusköd képzésére naposcsibék baromfipestis elleni immunizálásakor. (Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Akadémia Közleményei, 1960)
Adatok a tejtermelés táplálóanyag-szükségletének megállapítására magyartarka szarvasmarhával. Schmidt Jánossal. – A túróetetés hatása a hízógyöngyösök fejlődésére és a termelés rentabilitására. Többekkel. (Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Akadémia Közleményei, 1961)
Növendékcsibék vízszükséglete és az elfogyasztott víz hatása a hízékonyságra. Többekkel. (Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola Közleményei, 1963)
Különleges almozással nyert tyúktrágyák érvényesülésének vizsgálata. 1–2. Dorogi Imrével. (Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola Közleményei, 1964–1968)
Fajtaösszehasonlító vizsgálatok tojástermelésre tyúkoknál háztáji gazdaságokban. (Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola Közleményei, 1965).

Irodalom

Irod.: B. L. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1978).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője