Bechtold Jakab
Bechtold Jakab

2024. július 19. Péntek

Bechtold Jakab

újságíró, honvédtiszt, sportlövő

Névváltozatok

Kőszegi Jakab

Születési adatok

1888. augusztus 22.

Budakeszi

Halálozási adatok

1982. augusztus 31.

Pfarrkirchen, NSZK


Család

Sz: Bechtold Jakab kereskedő, Martin Mária. Fia: Bechtold István (1927–1991) ornitológus, solymász.

Iskola

A bp.-i V. kerületi Markó utcai Állami Reáliskolában éretts. (1906), majd a pozsonyi cs. és kir. hadapródiskolában és a bécsújhelyi katonai akadémián tanult, ill. elvégezte a katonai tanárelőkészítő tanfolyamot.

Életút

Az I. vh.-ban a szerb és az orosz fronton harcolt (1914–1918), hadifogságban volt. Az összeomlás után a kőszegi Hunyadi Mátyás Katonai Reáliskolában a földrajz, a természetrajz és a rajz r. tanára (1923–1928), az iskola igazgatója (1928-tól). A II. vh. után az NSZK-ban telepedett le. Sportlövőként, magyar válogatott. Kőszegi Jakab néven versenyzett, részt vett a berlini olimpián a gyorstüzelő pisztoly versenyszámban (1936).

Szerkesztés

A Borsszem Jankó munkatársa (1914–1920), a Dugó c. sportélclap szerkesztője és kiadója (1920), a Bohóc c. lap munkatársa (1921– 1922), a Képes Ujság szerkesztője (1922-től).

Főbb művei

F. m.: Egy céllövő visszatekint. (Magyar Katonai Szemle, 1940)
A céllövészet honvédelmi pontossága. (Magyar Katonai Szemle, 1941)
Céllövészet. A hatalakos – olimpiai – gyorstüzelő pisztolyszámról. (Kőszeg, 1944)
Ein Donauschwabe kritzelt Text. (München, 1977).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője